Thursday, July 4, 2024

Projekt: Titan – The Titan (2018) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Projekt: Titan (2018)
The Titan

Žanr: Triler, Sci-Fi
Godina: 2018
Redatelj: Lennart Ruff
Producent: Max Hurwitz (screenplay by), Arash Amel
Glavne uloge: Sam Worthington, Taylor Schilling, Tom Wilkinson, Agyness Deyn, Nathalie Emmanuel, Corey Johnson, Aleksandar Jovanovic, Aaron Heffernan, Nathalie Poza, Steven Cree, Diego Boneta, Alex Lanipekun, Noah Jupe, Naomi Battrick, Ben Aldridge
Zemlja: Španjolska, Engleska, SAD
Trajanje filma: 01:37:00
Datum izlaska: 21.03.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 12.04.2018.
Hrvatska 12.04.2018.
Srbija 05.04.2018

 

Projekt: Titan je originalni Netflix znanstveno-fantastični film. Odvija se 2048. godine. Više od polovice zemlje je nenastanjivo. Zemljino stanovništvo gladuje. Znanstvenik, profesor Martin Collingwood (Tom Wilkinson) dolazi s načinom da mijenja ljude u nadi da su sposobni živjeti na Titanu, jednom od Saturnovih satelita.
Projekt: Titan je bio redateljski debi za Njemačkog redatelja Lennart Ruff. Ruff usmjerava iz scenarija Arah Amela koji je prethodno napisao Grace of Monaco (2014). Financiranje je izvedeno iz različitih međunarodnih izvora, a film je objavljen na Netflixu.

Priča (SPOILER) : Godine 2048. Rick Janssen, njegova supruga Abi i njihov sin preselili su se u NATO istraživačku bazu. Zemlja postaje prenapučena i njezini su resursi iscrpljeni – nada čovječanstvu je da se presele na Saturnov mjesec Titan, koji je sličan bilo kojem svijetu Sunčevog sustava. Ricka je odabrao voditelj projekta, profesor Martin Collingwood kao jedan od nekoliko potencijalnih subjekata koji će biti prvi koji će sletjeti na Titan. Međutim, Titanova atmosfera je 98,4% azota i da bi tamo preživjela ljudska bića moraju biti modifikovana. Rick i ostali dobrovoljci dobivaju injekcije koje počinju mijenjati njihovu biokemiju. Uskoro mogu dugo vremena disati pod vodom, ne osjećaju hladnoću i imaju svoje oči prilagođene da vide na različitim svjetlosnim razinama. Abi shvaća da su pokusi Collingwooda krenuli u opasne i neetične teritorije. KRAJ SPILERA

Mislio sam da je Titan imao dosta obećanja kada sam u početku pročitao o tome. To me je podsjetilo na dobar dio odličnog romana Man Plus (1976) Frederik Pohl o čovjeku inženjeru koji može živjeti na Marsu. A kako film započinje, Lennart Ruff usmjerava hladnoću koja uskoro počinje impresionirati. Ovo je film u kojem su oni koji su uključeni u pisanje pokušali istražiti znanost. To bi lako mogao biti još jedan horor film ljudske transformacije – nešto poput SSSSSSSS! (1973), ali za oprezni ton znanstvenog istraživanja, a ne šok efekta. Za vrijeme snimanja scene fascinantno je mjesto gdje Sam Worthington mirno sjedi da diše u na dnu bazena ili da ne može osjećati hladnoću nakon što stavlja ruke u spremnik leda. Postoji nervoza da ga vidimo kako polako postaje nešto manje i manje čovjek, čak i dok ostali volonteri počinju ludjeti ili padati u medicinski kolaps.

Projekt: Titan Filmske Recenzije

Za eksperiment su odabrani vojnici koji su pokazali izvanrednu snagu u preživljavanju. Lt. Rick Janssen (Sam Worthington) glavni je među njima. Njegova supruga dr. Abi Janssen (Taylor Schilling) je naprijed na programu i smatra svoga muža junakom. Imaju sina Lucasa (Noah Jupe) koji putuje s njima u tajnu instalaciju visoko u planinama gdje je istraživanje provedeno.

Nitko nikad nije bio u Titanu. Znamo da je atmosfera metan, znamo da je izuzetno hladno. Znamo nekoliko stvari o Titanu.

Profesor Collingwood, koji je više nego malo ljut, misli da zna kako promijeniti čovjeka kako bi mogli živjeti na Titanu. On govori vojnicima koje regrutuje da će dobiti obuku i tretmane kako bi ih pripremili, da će ići na Titan dvije godine, a potom se vratiti i spasiti ljude na zemlji tako što će ih odvesti u Titan.

Dobar dio filma potroši se na eksperimentalni rad

Dobar dio filma potroši se na eksperimentalni rad koji se obavlja na regrutima. Dobivaju škrge, oči poput mačaka i modificirane dijelove tijela raznih vrsta.

Tretmani ne funkcionišu kako se očekuje. Rickova supruga Abi je sve više zabrinuta zbog onoga što se događa dok promatra promjene u Ricku i ostalim muškarcima i ženama u programu.

Dr. Freya Upton (Agyness Deyn) je glavni pomoćnik prof. Collingwooda. Ona postaje zabrinuta zbog toga što se događa.

Poput Abi i Dr. Upton, imao sam pitanja. Nisam vidio smisao korištenja regruta kao dokaza koncepta. Kako su mogli spasiti bilo koga na zemlji? Da bi otišao na Titan, svaka bi osoba morala biti “izmijenjena” troškovima od milijun dolara, nakon čega više nisu mogli živjeti na zemlji.

Bio sam zainteresiran za većinu u The Titan , ali završetak me ostavio iznevjerenim. Profesor Collingwood bio je opsjednut dokazati da može modificirati ljude, bez obzira na gubitak života. I to je dokazao, ali da li je to bilo dobro?

Posebni efekti i setovi su dobro obavljeni. Titan je bio napet i uzbudljiv, ali kraj je bio loš.

Volio sam odnos između Ricka i Abi i njihov odnos s njihovim sinom. Volio sam vidjeti Agyness Deyn kao liječnika. Tom Wilkinson uvijek je dobar u svemu. Sve su to učinili dobro.

Jeste li ga pogledali? Htio bih čuti vaše mišljenje o ovoj znanstvenoj fantastici.

Ocjena Filma: 2.5/5

IMDB Ocjena Filma:  The Titan
(2018) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave