Thursday, June 13, 2024

Recenzije: Odjel straha – THE WARD 2010

Share

- Advertisement -

Odjel straha
THE WARD 2010
Žanr: Horror
Godina: 2010
Redatelj:  John Carpenter
Glavne uloge: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :   8 July 2011 (USA)Policija zatiče mladu Kristen u dvorištu farme koju je upravo zapalila, te je odvodi u osamljenu psihijatrijsku bolnicu na liječenje. Tamo joj društvo pravi nekoliko mladih djevojaka opterećenih svaka sa svojim problemima. Ali one i nisu jedino društvo. S njima je i nešto daleko opasnije. I djevojke počinju igru mačke i miša, a miševi su naravno one same. A tko je mačka?

Sam početak filma sa scenom slomljenog stakla daje do znanja da ovaj film ne režira neki amaterčić koji je prešao s režiranja video spotova na veliko platno. Radnja se lagano gradi i postaje sve brža i luđa ( a kakva može biti u ludnici icon wink The Ward (2010) ). Glazbena podloga je tipična za Carpenterove horrore. I naravno u filmu postoji i twist. Na prvi pogled sve štima, a redatelj nam lagano dozira informacije koje nas polako čine sve više sumnjičavim. Odmah možemo uočiti da su sve djevojke izuzetno mlade, uredne, našminkane, kao da su upravo izašle iz kozmetičkog salona. Ako ni to nije dovoljno, očigledno je njihovo neoprezno i glasno šuljanje hodnicima, naivno bježanje, nepoznati posjetitelji bolnice nisu tu slučajno itd.

Neoprezni gledatelj pomisliti će da je stari majstor prolupao. Ali nije, naravno. Sve te „naivnosti“ imaju smisla. Nema tu krvi (barem ne previše) kao u nazovi modernim horror uradcima koji pokušavaju prikazati sve načine tranširanja ljudskog tijela, već je puno bliži recimo Carrie. Ako baš tražimo manu, onda je definitivno najveća nedostatak originalnosti — film kasni kakvih 20-tak godina. U međuvremenu je snimljeno nekoliko filmova koji igraju na sličnu kartu, a njihova imena namjerno neću otkrivati kako ne bi spoilao ovaj uradak. Unatoč tome, film je sasvim solidan i za ljubitelje Carpentera i horror žanra gotovo pa obvezno štivo.

Ocjena: 7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave