Monday, May 16, 2022
HomeMysterySecret in Their Eyes - Tajna u njihovim očima 2016 Recenzija Filma

Secret in Their Eyes – Tajna u njihovim očima 2016 Recenzija Filma

-

Tajna u njihovim očima (2015)
Secret in Their Eyes

Žanr:  Misterija, Triler
Godina 2015
Redatelj: Billy Ray
Glavne uloge:  Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts
Trajanje filma : 01:51:00
Datum izlaska :   17. Prosinac 2015.Grupa istražitelja i detektiva koja se uvijek držala zajedno bivaju razdvojeni strašnim ubistvom kada kćerka istražiteljke Jess bude brutalno ubijena.

Ah Amerika, zemlja slobode, rodno mjesto SIDE, najboljih zabava i rimejkova. Ako će ko učiniti rimejk strane uspješnice ili vlastitog filma koji se proslavio u prošlom stoljeću, onda su to oni – ameri.

Ove godine, odnosno 2015., izašao je rimejk argentiske uspješnice ”Tajna u njihovim očima” koja je izašla 2009. godine, pobrala odlične kritike i osvojila Oskara za najbolji film. Na ljeto sam se upustio u čitavu priču, ali samo do pola i nikada nisam izgledao original do kraja tako da nisam kompetentan da pričam o razlikama i sličnostima kod filmova i koji je bolji, mada je očigledno koji je film prirastao srcu publici širom svijeta.

Glavna stvar vjerovatno koju su kritičari zamjerali ovom filmu jeste upravo prevelik trud da bude kao original ito što nije donio ništa novo u ovom rimejku, ali kao zasebno ostvarenje ovaj film bi možda i kratkoročno uspio. Dakle, riječ je o misterioznom krimi trilerčiću koji istražuje odnose istražitelja kada se nađu u nezavidnoj situaciji kada kćerka jedne od njih bude pronađena ubijena. U utrci s vremenom da nađu ubicu, u vlastitim krivnjama i u borbi sa prošlošću, pronalaze vlastite identitete kada na površini ispliva bijes i ljutnja. Sve to zvuči solidno, fino, primamljivo za jednu detektivsku triler-dramu da to nije bio u pitanju ovaj rimejk, u trenucima zanimljiv, a u većini slučajeva dosadan i statičan. Sam zaplet filma me itekako prikovao uz ekran i mislio sam da ćemo istim intezitetom pratiti čitav film i vezati se uz likove, koji su relativno dobro portretirani, a kažem relativno dobro jer su mi se najviše dojmili nastupi glumca Ejiofora i Julie Roberts, I pred kraj filma imamo jedan dinamičan ali predvidljivo rasplitanje radnje koje je svjedno unijelo malo života u ovaj film i osvježilo ga barem na sekundu. Sputalo ga to što nije unijelo ništa novo i što je, po mišljenju mnogih, iskopirao skoro svaku scenu iz originala, ali i pored činjenice da nisam gledao izvorno djelo, ovo nije ispunilo svoje zadatke kao slojeviti triler niti moja očekivanja i možda bih mu oprostio mnogo toga ali ne i činjenicu da je dosadan i da nebitnim dijalozima koji se ponavljaju iznova i iznova može otjerati gledatelja daleko od sebe. Osim toga, zlatno je pravilo da se svetinje ne diraju, a mnogi smatraju originalnu verziju svetinjom, hvale je na sva usta i ameri su ponovo donijeli odluku da umiješaju svoje prstiće tamo gdje im nije mjesto.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,2/10 a na Tomatoesima slabih 42%. Billy Ray je reditelj ovog ostvarenja i iza sebe ima naslove tipa ”Breach”, ”Shattered Glass” i evo sada ovaj. Zaradio je malo više od 20 miliona dolara samo u Americi na nepoznat budžet.

Da je apsolutno smeće, da je bezvrijedan i da šteti po zdravlje, to bih vam već davno napomenuo i naglasio bih, a ovako je zapravo neko ostvarenje koja ostavlja gledatelja ravnodušnim, a s druge strane, nekome možda baš i legne ova jedna laganica u varljivo zimsko predvečerje.

Ocjena:5/10

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts