Sunday, June 2, 2024

Slučaj iz zemlje duhova – Ghostland (2018) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Slučaj iz zemlje duhova (2018)
Ghostland

Žanr: Horor
Godina: 2018
Redatelj: Pascal Laugier
Producent: Pascal Laugier
Glavne uloge: Crystal Reed, Emilia Jones, Taylor Hickson, Rob Archer, Anastasia Phillips. Mylène Farmer, Adam Hurtig, Alicia Johnston, Terry Ray. Suzanne Pringle, Ernesto Griffith, Erik Athavale, Kevin Power, Paolo Bryant, Paul Titley
Zemlja: Kanada, Francuska
Trajanje filma: 01:32:00
Datum izlaska: 14.03.2018 (svjetska premijera)
U kinima od : 19 April 2018 (USA)
B i H 19.04.2018.
Hrvatska 19.04.2018.
Srbija 19.04.2018.

 

Sinopsis:  Nakon smrti njezine tetke, Pauline i njezine dvije kćeri nasljeđuju kuću. Ali prve noći, ubojice ulaze u kuću i Pauline se mora boriti da spasi svoje kćeri. Drama koja će traumatizirati cijelu obitelj, ali posebno utječe drugačije na sve djevojke čije osobnosti će se dalje razilaziti nakon ove večeri. Dok Beth postaje poznata autorica specijalizirana za horror književnost, Vera se zaglavila u destruktivnoj paranoji. Šesnaest godina kasnije, obitelj se ponovno sjedinjuje u kući koju Vera i Pauline nikad nisu napustile. Od tada će se pojaviti neobični događaji … KRAJ

Ova zastrašujuća priča pruža nam još jednu viziju suvremene adolescencije.
Najnoviji film Pascala Laugiera je lijepa noćna mora iznimno uređena, svojevrsna zastrašujuća priča s mladim tinejdžericama i njihovom majkom (izvrsnom Mylène Farmer) u držanju tajanstvenih i opasnih ubojica osobito nasilnih. Velika zgrada tete Clarisse, koju je naslijedila obitelj, punopravni je lik filma. Velika, tamna, udaljena u šumi i razbacana starim porculanskim lutkama i drugim antiknim namještajem, predstavlja noćnu moru gdje se može dogoditi bilo šta, gdje se u svakom trenutku može pojaviti užas iz bilo kojeg ugla.

Ghostland Filmske Recenzije

Većina scena s dvije osobe posebno su učinkovite u njihovom mraku jer su dio žanra kućne invazije. Ali i film o teškoj mladosti dvije mlade djevojke zarobljene u mjestu koje ne poznaju, izolirane i odsječene od svijeta i nemoćne su svjedočiti o raspadu svoje obiteljske jedinice. Izuzetna interpretacija dviju djevojaka (Emilia Jones i Taylor Hickson) u ulozi Beth i Vere, dvije sestre koje ne komuniciraju i čije se suparništvo okrutno osjeća iz izloženosti likova. Vera se čini ljubomornom na majčino zanimanje za njezinu sestru, koja je izvrsna u pisanju horornih priča i čiji je majstor HP Lovecraft.

Redatelj okreće scene veličanstvene tame, poput očajničkog bijega dviju sestara u šumi i polja u ranim jutarnjim satima. Mlade djevojke prepuštene su same sebi u brutalnosti svijeta poput dvije krhke porculanske lutke koje se mogu slomiti u bilo kojem trenutku i mogu se osloniti samo na njihovo preživljavanje. Mislimo na Hansel i Gretel koji trče u šumi kako bi pobjegli od vještice, osim što ovdje, vještica je doista ljudska i vozi kamion bombona.

Ova zastrašujuća priča pruža nam još jednu viziju suvremene adolescencije, koja oscilira između brutalnosti, zlih bića i usamljenosti, a ne možemo da se ne usredotočimo na vizualno veoma uspješne sekvence, koje se nalaze između upečatljivog realizma i fantastičnih slika. Nagrade na Gerardmer Fantastic Film Festivalu bile su zaslužne.

Divno putovanje, oscilirajući između slatkog ludila, čistog užasa i frontalnog nasilja

Pascal Laugier je već 2008. godine uspio traumatizirati više od jednog gledatelja sa šokantnim Martyrs. Ghostland nas uranja u vrlo različit univerzum, ali ipak čuvajući ovu brutalnu, ljepljivu i tešku atmosferu, koju savršeno savlada francuski reditelj. Ghostland igra na horor filmskim klišejima: neuredne lutke, nasilje, hemoglobin i neka vrsta Leatherface gdje preferiraju igrati kao lutke više nego šivanje ljudskih kožnih maski … Uostalom, svi hobiji. Ako pomnožite reference redatelja Rob Zombiea ili pisca HP Lovecraft, Ghostland nikada ne ulazi u zamku “filmskog priznanja” i uspijeva razviti svoj vlastiti identitet.

Scenarij je inteligentan, dobro vođen od strane ženskog glasa koji je više nego uvjerljiv. Pascal Laugier bolno istražuje teme adolescencije i obitelji, usredotočujući se posebno na veze dvije sestre, Beth i Vera. Najkritičniji će sigurno pronaći neke nedostatke u ovom novom filmu. Likovi dvojice bijaše zaradili više iskopa (tko su oni?), A neke sekvence su predvidljive (gledajte kroz ključanicu, ozbiljno?). No, lako je ignorirati, jer je film učinkovit. Ukratko, Ghostland je prekrasno putovanje, oscilirajući između slatkog ludila, čistog užasa i frontalnog nasilja. Pravi uspjeh.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma:  Ghostland (2018) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave