Tuesday, December 7, 2021
HomeHoror FilmoviŠuma užasa - The Forest 2016 Recenzija Filma

Šuma užasa – The Forest 2016 Recenzija Filma

-

Šuma užasa (2016)
The Forest

Žanr:  Horor
Godina 2016
Redatelj: Jason Zada
Glavne uloge: Natalie Dormer, Taylor Kinney, Yukiyoshi Ozawa
Trajanje filma : 01:28:00
Datum izlaska :  7. Siječanj 2016.Žena odlazi u ozloglašenu šumu u Japanu u kojoj ljudi izvršavaju samoubistva, kako bi našla svoju sestru blizankinju za koju vjeruje da je još živa.

Dovoljna reklama za film na ovim prostorima jeste da je sniman u Srbiji, da je zbog ovog filma Lady Gaga zavoljela šljivovicu i da je horor. To bi možda i prodalo film da se pročulo još za njega da obara s nogu, ali netom po izlasku, loše kritike su ga slomile i on je zaboravljen.

Zašto Lady Gaga? Pa njen suprug Taylor Kinney, jedna je od uloga u filmu. Nego, da nastavimo dalje. Radnja filma se odvija, u početku u Americi pa onda čitavo vrijeme u Japanu i u šumi koja skriva mračne tajne, kada mlada djevojka sazna da je njena sestra nestala i da je zadnji put tu viđena i zato ona preuzima inicijativu potrage i kreće u borbu sa nadnaravnim pojavama. Film ima sve što treba da ga se olako proglasi jeftinim klišee hororčićem; sestra koja ima osjećaj, nesreća iz prošlosti sa pijanim vozačem koja veže dvije sestre, očekivani preobrati i zanimljiva ali dobro poznata priča. No nije ni čudo što nije uspio jer je izašao u januaru, dakle početak godine, najkritičnije doba za filmove, kada jednostavno sve što je ležalo na dnu konačno ispliva i doživi svaki vid debakla. Rijetko, ali rijetko koji film pronađe svoje mjesto pod ovim nebom. Ovaj nije zbog više razloga; prije svega, iako nudi jednu, pa reći ću zanimljivu priču, ipak nije se udostojio i ispunio je kvalitetnim i pametnim dijalozima te je, čak štaviše, uzalud protraćio dobro postavljenu atmosferu za nešto naizgled solidno i iole strašno, pa u početku kada se upoznamo sa samom šumom i shvatimo koliko jeziva može biti, šta u sebi sve može kriti, kako se film razvija, do kulminacije i raspleta, šuma postaje dosadna i jednolična pa nas ni ”bu” momenti ili drugačije rečeno ”jump scare”i, više ne očaravaju. Svojom tematikom i mjestom radnje, film pomalo podsjeća na američke inačice filma ”The Grudge” koji su itekako strašili publiku nekad prije desetak godina. Natalie Dormer mi je poslije GoT-a postala izuzetno draga, ali ni ona a ni njen kolega Kinney nisu se nešto naročito pokazali u ovoj ispodprosječnom hororčiću koji podbacuje u skoro svakom segmentu. Ja vam preporučujem da uštedite svoje vrijeme jer u ovih sat i po vremena samo je petnaestak minuta koji inekako imaju smisla i izgledaju dobro. Dovoljno dobro.

Ocjena na IMDb.com mu je ravnih 5/10 a na Tomatoesima slabih 11%. 10 miliona dolara je iznosio budžet a zaradio malo više od 30 miliona. Ako mu je bilo u cilju da se makar malo opari, onda to još više potvrđuje komercijalnost u današnjim filmovima. Jason Zada je reditelj filma kojem je ovo debi u dugometražnom filmu.

Nekako mlak i nemaštovit, bez energije i srca u sebi, putevi koji vode do ”Šume” već su odavno poznati i dobro utabani, tako da pronađite nove staze i nešto što će biti vrijedno trošenja vašega vremena.

Ocjena:4/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts