Tuesday, December 7, 2021
HomeHoror FilmoviThe Autopsy of Jane Doe - Obdukcija Jane Doe (2016)

The Autopsy of Jane Doe – Obdukcija Jane Doe (2016)

-

The Autopsy of Jane Doe (2016)

Žanr:  Horor
Godina 2016
Redatelj:  André Øvredal
Glavne uloge:    Emile Hirsch, Brian Cox, Ophelia Lovibond
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :   23 December 2016 (Estonia)Bez ikakvih vidljivih tragova i dokaza koji bi mogli ukazati na razlog smrti, otac i sin odlučno kreću u potragu za bilo kakvim dokazima. Istraga ih dovede do bizarnih tragova koji ih navode na šokantno otkriće .

Nekad ranije na nekom portalu pročitao sam kako kritičari hvale ovaj film na sva zvona ali mislio sam da će biti u pitanju neko niskobudžetno ostvarenje koje će proći nezapaženo i neće dobiti status kakav priželjkuje. Međutim, ”Obukcija Jane Doe” je ozbiljna stvar sa priznatim ljudima, kako iza, tako i ispred kamere.

Riječ je o hororcu, relativno kratkom, koji je svu radnju smjestio u mrtvozornicu nekog gradića. Otac i sin, obojica zaposleni u toj ustanovi, jedne noći zaprime tijelo odrasle ženske osobe i u nastojanju da otkriju uzrok smrti, oni će proživjeti pravi teror koji krije tajna Jane Doe. To ime zapravo koriste u Americi u sudskim sporovima kada je identitet neke osobe nepoznat; npr. ako je u pitanju muška osoba, onda njemu daju ime John Doe, ženskoj Jane Doe, a ako je u pitanju beba onda beba Doe. Zvuči čudno ali ovaj običaj datira još iz perioda vladavine engleskog kralja Edwarda III. Reditelj filma inspirisan filmom ”The Conjuring” tražio je odgovarajući scenarij da bi ekranizirao jednu ovakvu priču i posrećilo mu se. A nama se posrećilo da je reditelj spretan i da zna šta radi jer nije bilo lako zadržati svu napetost, svu radnju i akciju u prostorijama neke male ustanove. I zaista, sa minimalnim brojem glumaca i bez puno efekata, nepotrebne patetike i dugih dijaloga, napravljen je efikasan hororčić kojeg sam, sa velikom zainteresovanšću pratio od početka do kraja. Imao sam osjećaj da me neće razočarati, da neće biti bezazleni film b-produkcije i da će ispoštovati mene kao dio publike i osjećaj se pokazao ispravnim. Kad kažem efekisan, mislim na to da je uspio zasijati u punom sjaju jednog horora spretno kombinirajući i dobre performanse i scene terora i užasa te trenutke koje možda neće biti svakome prijatne za oči ali ljudi, gledamo horor i šta drugo možemo očekivati(a kad kažem trenuci koji neće biti svakome prijatni za oči, onda zbrojite dva i dva tj. da se radnja odvija u mrtvozornici i da sam naziv filma u sebi ima riječ obdukcija i pripremite se za nešto što svačiji želudac neće baš moći podnijeti).Uglavnom, atmosfera izgrađena na dobrim temeljima koja nas prati kroz čitav film koji tako pažljivo razrađuje jednu uvrnutu ideju, dobro će doći da se ovaj film izdvoji ove godine u ovom žanru kao jedna od sjajnijih zvijezda neba 2016. godine. ”Obdukcija Jane Doe” ima i dosta poznatih trenutaka, a u nekoliko navrata oslonit će sa na zvučne efekete u želji da nas trgne i uplaši, no neću to uzeti ovoj priči za zlo jer je na svakom ostalom polju odradila dobar posao.

Ocjena na IMDb.com mu je 7/10, a na Tomatoesima 88%. Nema podataka o budžeti ni o zaradi, ali mislim da je i budžet bio mali, a i da zarada neće nikog oboriti s nogu. Andre Overdal je reditelj filma, porijeklom iz Norveške, a iza sebe ima veoma uspješni ”Troll Hunter” i manje poznati ”Future Murder”.

Ovo ostvarenje je još jedan dokaz kako smo ove godine imali odlična ostvarenja iz svijeta hororaca, da je godina bila plodna i da trebamo vjerovati da će svaka sljedeća biti još bolja. Sretni praznici svima ovom prilikom.

Ocjena:7/10

 The Autopsy of Jane Doe (2016) on IMDb

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts