Friday, February 26, 2021

The Calling – Poziv 2014 Recenzija Filma

 

Poziv (2014)
The Calling

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Žanr Triler
Godina 2014
Redatelj: Jason Stone
Glavne uloge: Susan Sarandon, Gil Bellows, Ellen Burstyn
Trajanje filma : 01:48:00
Datum izlaska : 5. Kolovoz 2014.Detektiva Hazel provodi dane u uspavanom gradiću Ford Dundas i misli da nema razloga za brigu dok se ne pojavi serijski ubojica koji ostavlja čudnu poruke i misteriozne pozive.

Malo mi je čudno što se ovaj film prebrzo pojavio na netu, jer nezadugo nakon što se pojavio prvi trejler, njega eto tu online, što će vjerovatno utjecat na bilo kakvu zaradu u kinima, no što je tu je, vrijeme je da kažem koju o filmu.

Trejler, čija mu je i namjena, treba da mnogo toga ostavi nedorečenog, što ovaj i jeste. Ali i treba da zaintrigira, što ovaj takođe jeste. Naravno uz glavne uloge, nisam mogao se puno dvoumiti nego sam ga pogledao kad sam dobio prvu priliku. Uglavnom, od filma sam očekivao dosta, ali mi se na kraju i isplatilo što sam ga pogledao, ne u nekom novačnom smislu, jer sam shvatio da sam pogledao jedan kvalitetan film, što dugo vremena već nisam. Da budem jasniji, kvalitetan triler sa primjesom krimi misterije. Sve vam je jasno, ali dužnost mi je i da pojasnim štagod. Prije svega, priča filma je pomalo veća ”ustaljena” i nešto na što smo navikli i prvi film koji mi pada na pamet a da je sličan ovom je, jedan od meni dražih krimića, ‘Insomnia’, no ako prevaziđete činjenicu da film ne odudara od originalnosti, onda neće biti problema. Poprilično stravičan i napet, sa odlično ukomponovanim scenama i, naravno, nezaboravnim performansima, od skoro čitave ekipe, gdje se najviše ističu, veteranka Sarandon, Burstyn i Heyerdahl, koji i igra tog serijskog ubojicu. Ja bih vam lično preporučio da pogledate ostvarenje, ali uz rezervu da nije tip filma koji vas podgrijava, podgrijava i na kraju totalno zapali i da nije tip filma ‘Seven’, ali je modernija verzija toga i verzija vrijedna važe pažnje.

Ocjena na IMDb.com mu je preniskih 5,7/10 a na Tomatoesima za sada samo 67%, mada vjerujem da će situacija mjenjati i na jednoj i na drugoj stranici. Podataka o zaradi još nema, a ni o historiji filmova iza reditelja Jasona Stonea, jer mu je ovo debi.

”The Calling” je, za debi, majstorski odrađen i fino upakovan trejler koji će većinski dio publike, bez obzira na sve, držati prikovane uz sebe, a danas rijetko koji film ima tu moć da mu se posvetite na onoliko koliko on zapravo traje.

Ocjena:8/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU