Sunday, July 21, 2024

The Harvest (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

The Harvest (2015)

Žanr: Horror, Thriller
Godina 2015
Redatelj:  John McNaughton
Glavne uloge:  Samantha Morton, Michael Shannon, Natasha Calis, Charlie Tahan, Peter Fonda, Leslie Lyles
Trajanje filma : 01:32:00
Datum izlaska :  2015 (USA)Bračni par koji bolesnog sina drži na kućnom liječenju i kojeg školuju kod kuće, odjednom se počne osjećati nesigurnim u blizini djevojčice koja će se doseliti u njihovo susjedstvo i koja je na tragu misterioznog okrića.

Nekad davno pogledao najavu, a onda vidim nedavno izašao i ja poznat kao dobrovoljni davaoc šansi, dam mu šansu jer je imao zanimljivu premisu i solidne ocjene. Međutim, razočarenjima nikad kraja ovih dana.

Da me nove epizode ‘Game of Thrones’a ne drže na površini, kao što me sinoć održala solidna krimi-komedija ‘The Whole Nine Yards’, vjerovatno bi neko vrijeme bio razočaran u filmsku umjetnost i odmorio bih od filmova, generalno i od pisanja recenzija i sl. U ‘The Harvest’, odnosno u ‘Žetvu’, uložio sam mnogo nade jer radnjom neodoljivo podsjeća na kultni, odlični i nezaboravni ‘Misery’, pa sam mislio da će u novom stoljeću biti neka nova i strašnija dimenzija kućnog zatočaništva. U suštini, sam početak i razvijanje radnje i likova nije toliko loše, mislim, dovoljno je dobro da vas zadrži uz sebe i da se počnete zanimati za likove i nadolazeće događaje, no ubrzo će sve postati sve isuviše predvidljivo, pa i dosadno i nadat ćete se skorom završetku. Moram svakako naglasiti da nije u pitanju nikakav horor i ne znam zašto se osjećaju slobodnim smještati ga u tu kategoriju, ali eto, na meni je da vas upozorim šta da očekujete. ‘The Harvest’ je više jedna drama sa par napetih i emotivnih scena i to je to. Pored Michaela Shannona, za kojeg smatram da je itekako potcjenjen glumac koji zaslužuje mnogo više pažnje, nagrada i boljih filmova i pored odlične Samanthe Morton, koja je odradila savršen portert zabrinute i požrtvovane majke i inače majke koja će uraditi sve za svoje dijete, mislim da ostali performansi stvarno nisu vrijedni pomena. Oni su i iznijeli čitav film trudeći se da predvidljiv scenarij, klišee scene i dosadnjikav središnji dio filma izbrišu i učine nas da zaboravimo kao da se nije dogodilo. S obzirom da je jako jako kasno a ja sam jako jako umoran, imao bih još dosta primjera navesti zbog čega mi je dosta toga zasmetalo kod filma, kao plitki i besmisleni dijalozi i neuvjerljiv kraj, no vama ću ostaviti dosta toga ako se zainatite pa krenete da ga pogledate.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 5,9/10 a na Tomatoesima solidnih 69%. Reditelj filma je John McNaughton poznat po filmovima kao što su ‘Henry: Portret ubojice’, ‘Normal Life’, ‘Wild Tings’i ‘Speaking of Sex’. Iako je film snimljen još 2013te i tada je imao premijeru svoju na nekim festivalima, svoj službeni izlazak doživio je ove godine zbog problema u post-produkciji.

Zamišljen kao horor, a zapravo samo jedna dramica, ‘ The Harvest’ je svejedno imao potencijala da uspije i kao takav, no ispada nešto sve već viđeno, nešto uz što bi ste se samo smorili i izgubili volju da išta produktivno uradite nakon filma, a pričam vam po vlastitom iskustvu, pa zato želim vam iskreno i od srca da ako ste u potrazi za filmom, potražite nešto drugo. I to što prije.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave