Saturday, February 27, 2021

The Lazarus Effect – Lazarov efekt 2015 Recenzija Filma

Lazarov efekt (2015)
The Lazarus Effect

Žanr : Triler, Horor
Godina 2015
Redatelj: David Gelb
Glavne uloge: Evan Peters, Olivia Wilde, Donald Glover
Trajanje filma : 01:23:00
Datum izlaska : 25. Veljača 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAGrupa medicinskih istraživača pronašla je način kako da vrati mrtve. Nakon što im je pošlo za rukom da ožive psa, igrom slučaja na red će sada doći ženska osoba.

Odlična ekipa, primamljiva najava i solidna priča. Nešto kao horor je moglo i uspjeti, ali nakon lošeg prijema kod publike i kritičara, doza skepticizma se javila i nažalost, pokazalo se ispravnim strahovati da će film biti prosječan, odnosno, čak i ispod toga. Dakle nešto na što ne vrijedi trošiti vrijeme.

Uglavnom, radnja se vrti oko četvero medicinara kojima se priključuju mlada kamermanka koji rade na eksprimentu oživljavanja, odnosno vraćanja životinjski i ljudskih bića iz mrtvih. Da, veoma zanimljivo. Kada pri jednom neuspjelom pokušaju oživljavnja psa, naučnica Zoe umre, njen zaručnik će odlučiti da je, po cijenu svega, vrati iz mrtvih. A kada je vrati, to će biti to. Film sam gledao još sinoć i to na putu između Beča i Kalesije, čisto da ubijem vrijeme. I ubio sam ga. Jedva. Film nije toliko loš, da ga sad moram popljuvati i nazvati jednim od najgorih, čak štaviše, ‘The Lazarus Effect’ ima svoj dio publike koji ga gotivi, ali opet, sa ovakvom tematikom i atmosferom koju je pravio od početka te sa ovakom filmskom ekipom da naprave nešto što izgleda takođe kao neki eksperiment, naravno propali, to je neoprostivo. Nakon niza grešaka koje film, kao da svjesno čini, a greške ću kasnije nabrojati, onda poslije zapleta kao da je odustao od želje da nas čini zaintrigranim i da nas plaši te nastavlja kontinuirano da donosi niz neobjašnjivih momenata, niz klišee scena i nimalo strašnih momenata. Da, za jedan horor je ključno da bude strašan, ali nećete se baš preplašiti uz ‘The Lazaruss Effect’. Ispituje našu strpljivost u svojih jedva osamdesetak minuta da skoro pa zauvijek dignemo ruke od horora kojima smo preplavljeni u zadnje vrijeme jer prvi liči na trećeg, drugi na četvrtog, začarani je krug i nemamo originalnoti ni strave ni užasa kao nekad prije. Performansi su za divno čudno, sasvim solidni ali opet se moram vratiti na onaj ‘niz grešaka’ kako bi uobličio svoju recenziju, pa idemo: – pas za kojeg su otkrili da postaje hiperaktivan, odnosno da ima i previše aktivnosti u svom mozgu, besčujno i sa strategijom se kreće po ordinaciji u cilju da preplaši jednu osobu – čuvar koji je pusti mladu djevojku u jednu od strogo čuvanih instiutcija i nakon toga ode da je nađe jer je svjestan da e nije vratila, i ne nađe je, sasvim lagodno i bez problema se pakuje i odlazi kući. – lik Olivie Wild je poslije svega, šta? đavo? zlobna Lucy? ili samo želi da ponovo umre? Mnogo sam toga već zaboravio a i da ne budem više cjepidlaka, na vama je da odlučite opet kako i šta? Gledati ovo ili nešto bolje?

Ocjena na IMDb.com mu je sitnih 5,2/10 a na Tomatoesima beznačajnih 11%. Zaradio je solidnih 36 miliona na budžet od 3,3 miliona. Reditelj filma je David Gelb kojem je ovo prvi igrani film u karijeri.

Reciklirane ideje, nimalo strave u ovom hororu i nimalo originalnosti, film koji postavlja više pitanja nego što odgovara na njih ali ne u smislu Interstellara nego u jednom lošem smislu, ‘The Lazaruss Effect’ je minijaturni vid propadanja.

Ocjena:4/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU