Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeHoror FilmoviThe Purge: Anarchy - Pročišćenje: Anarhija 2014 Recenzija filma

The Purge: Anarchy – Pročišćenje: Anarhija 2014 Recenzija filma

- Advertisement -

Pročišćenje: Anarhija (2014)
The Purge: Anarchy

Žanr: Horor, Triler
Godina 2014
Redatelj: James DeMonaco
Glavne uloge: Frank Grillo, Zach Gilford, Michael K. Williams
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska :  19. Lipanj 2014.Nakon što je automobil mladog bračnog para ostao u kvaru na sred ulice, par minuta prije nego što kreće godišnje čišćenje, oni će morati pronaći način da prežive u noći gdje nijedan zakon ne vrijedi.

Nedugo nakon što je prvi dio izašao u kina, mnogi su uvidjeli kako je film sa tako malim budžetom zaradio tako puno pa su odmah najavili nastavak, koji je svjetlo dana ugledao još u julu. Pojavila se dobra snimka pa sam iskoristio priliku da ga pogledam.

Sada mi samo tri filma padaju na pamet, da su jednako dobri kao svoji prethodnici ili bolji. U pitanju su ‘Kill Bill’, ”Kum 2” i ”Gospodar Prestenova 2”. Inače je prava, ali prava rijetkost da nastavak ispuni visoka očekivanja koja se pred njega postave kad se najavi njegovo snimanje. Prvi dio je napravio pravu scenzaciju po izlasku i kina, no mene i ostatak svijeta, samim time i kritičare, film je bacio u očaj. Jednostavno nije bio ono što je trebao biti kada smo vidjeli trejler i čemu smo se nadali kad smo vidjeli da glavnu ulogu igra Ethan Hawke. No, što je bilo, bilo je, ne treba se vraćati u prošlost, zar ne? Novo ‘Pročišćenje’, koje još nosi naziv ‘Anarhija’, definitivno je bolji od prvog dijela, po mnogočemu. Bolji je jer nosi više akcije, napetiji i, nije da ima neku razvijeniju priču sa pravom karakterizacijom likova, nego jednostavno mu je priča bolja i prikovaniji smo uz televizore/ekrane dok ga gledamo. Iako se radnja filma odvija prebrzo i previše se toga desi za nešto više od sat i po, bit ćete u toku, ne brinite se. Ono što mi se kod filma nije svidjelo, jeste to, što akciju stavlja u prvi plan pa ćete biti svjedoci mnogo scena sa pucnjavom i puškama a performansi mu nisu jača strana, no kad sve sagledamo, ‘Pročišćenje’ je solidan film koji se može pogledati s društvom bez da ste gledali prethodni. Uz priču o zavjeri, o tome kakva je politica u Americi i o tom nekom bogatijem bolesnom poretku, film je uspio izgraditi još i uzbudljivost i složiti neke fine scene nasilja, tako da, nemam šta više reći, sve što je bilo na umu, sad je tu.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 6,7/10 a na Tomatoesima 58%. Reditelj filma je James DeMonaco koji je režirao i prvi dio i još jednu krimi komediju ‘Staten Island’. Film je na mali budžet od 9 miliona dolara uspio zaraditi preko 101 milion. Osjećam u zraku da će uskoro najaviti treći dio. Poster filma je fenomenalan, ruku na srce.

Ovaj film je razbio predrasude o tome da su skoro svi nastavci loši i u jednom paketu nudi skoro sve, ali skoro sve. Nadam se da će reditelj, ako bude pripremao treći dio, napraviti nešto još vrijednije našeg vremena i pažnje.

Ocjena:7/10

- Advertisement -