Novi Filmovi Umobolnica na osami - Stonehearst Asylum 2014 Recenzija Filma

Umobolnica na osami – Stonehearst Asylum 2014 Recenzija Filma

-

- Advertisement -
- Advertisement -

Umobolnica na osami (2014)
Stonehearst Asylum

Žanr: Triler
Godina 2014
Redatelj: Brad Anderson
Glavne uloge: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, David Thewlis
Trajanje filma : 01:52:00
Datum izlaska :  24. Listopad 2014.Mladi neiskusni učenik sa Oxforda, odlazi u mentalnu instituciju Stonehearst kako bi stekao osnovne vještine jednog psihologa. Ubrzo shvata da Stonehearst nije onakvim kakvim se doista čini.

Poslije izgledanog, veoma dobrog i primamljivog trejlera, nekako sam bio poprilično nestprljiv što se tiče dolaska ovog filma. Inače me tematika ludnice i ta atmosfera privlači, no od ”Shutter Island”-a nikako nismo mogli gledati dobru priču iz ludnice.

”Stonehearst Asylum” baziran je na kratkoj priči, horor majstora, Edgar Allan Poa ali u poređenju sa rediteljskim majstorstvom Martina Scorcesea ”Shutter Island”, ovaj film je mala maca, no ipak je zanimljiv i dobar. Mladić dolazi u mentalnu instituciju u žeji da stekne iskustvo psihologa, no ubrzo otkriva da te mentalna institucija krije neke mračne tajne i da ću ubrzo morati otkriti i spasiti nedužne, prije nego li i on sam postane žrtva. Mračna atmosfera i misterioznost okovani su oko ovo priče i to je vjerovatno ono što će vas držati blizu filma, naravno, uzmemo li u obzir i nastupe Ben Kingsleya i Michael Cainea, čiji su likovi ostavili i par dobrih i pamtljivih citata. Sve je to fino upakovano i u globalu je ovo jedna gledljiva dobra misteriozna drama, no ono što me držalo na distanci je svakako romantična pozadina priče što narušava bilo kakvu vjerodostojnost, autentičnost i ljepotu filma, čineći ga time olako dostupnim za sve, ali u tome nije bit, zar ne? Jednostavno toga nisam ljubitelj i takve stvari se mogu oprostiti samo filmovi kao što je ‘Titanik’ ili sl. Ono što film odlično prikazuje su scene nasilja i akcije, time podižući sve na veću razinu i ozbiljnost.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,9/10 a na Tomatoesima osrednjih 54%. Mnogi hvale film zbog horor elemenata, a oni koji ga kude, kude ga zbog manjka originalnosti i pameti. Reditelj filma je Brad Anderson koji je režirao filmove poput ”The Call”, ”Session 9”, ”Next Stop Wonderland”, ”The Darien Gap” i ”Transsiberian”.

Nije najbolji film godine, ma daleko od toga, ali je zanimljiv i dovoljno dobar da ga bez problema odgledate sat i po i koju minutu više. Sumnjam da ćete biti očarani jer nisam ni ja, ali kojom emocijom inače nagrađujete solidnost i prosječnost?

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Najnovije

Spelling the Dream (2020) Trailer Filma

Netflix je objavio službeni trailer za nadolazeći pravopisni dokumentarac o pčelama "Spelling the Dream".

Secret Society of Second-Born Royals (2020) Trailer Filma

Kad pet tinejdžerskih "drugorođenih kraljeva" otkrije da svi posjeduju poseban gen koji im daje izvanredne sposobnosti, oni...

We Are Freestyle Love Supreme (2020) Trailer Filma

Pogledajte službeni trailer za nadolazeći originalni dokumentarac o Huluu "We Are Freestyle Love Supreme."

I May Destroy You Season 1 (2020) Trailer Serije

HBO je objavio službeni trailer za novu britansku seriju "I May Destroy You." Provokativne...

Love, Victor Season 1 (2020) Trailer Serije

Da se ne brka s "Ljubav, Simon," kultnim srednjoškolskim filmom iz 2018. godine Grega Berlantija, iako je...

Summerland (2020) Trailer Filma

Gemma Arterton (The Girl with All the Gifts) glumi antisocijalnu akademsku spisateljicu koja postaje nevoljni čuvar mladog...

Obavezno Pričitati

Bone Tomahawk (2015) Recenzija Filma

Bone Tomahawk (2015)Žanr:  Adventure, Drama, HorrorGodina...

The Poison Rose (2019) Trailer Filma

U kinima od Maj 2019. Godine...

You might also likeRELATED
Recommended to you