Saturday, January 22, 2022
HomeNovi FilmoviUmobolnica na osami - Stonehearst Asylum 2014 Recenzija Filma

Umobolnica na osami – Stonehearst Asylum 2014 Recenzija Filma

-

Umobolnica na osami (2014)
Stonehearst Asylum

Žanr: Triler
Godina 2014
Redatelj: Brad Anderson
Glavne uloge: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, David Thewlis
Trajanje filma : 01:52:00
Datum izlaska :  24. Listopad 2014.Mladi neiskusni učenik sa Oxforda, odlazi u mentalnu instituciju Stonehearst kako bi stekao osnovne vještine jednog psihologa. Ubrzo shvata da Stonehearst nije onakvim kakvim se doista čini.

Poslije izgledanog, veoma dobrog i primamljivog trejlera, nekako sam bio poprilično nestprljiv što se tiče dolaska ovog filma. Inače me tematika ludnice i ta atmosfera privlači, no od ”Shutter Island”-a nikako nismo mogli gledati dobru priču iz ludnice.

”Stonehearst Asylum” baziran je na kratkoj priči, horor majstora, Edgar Allan Poa ali u poređenju sa rediteljskim majstorstvom Martina Scorcesea ”Shutter Island”, ovaj film je mala maca, no ipak je zanimljiv i dobar. Mladić dolazi u mentalnu instituciju u žeji da stekne iskustvo psihologa, no ubrzo otkriva da te mentalna institucija krije neke mračne tajne i da ću ubrzo morati otkriti i spasiti nedužne, prije nego li i on sam postane žrtva. Mračna atmosfera i misterioznost okovani su oko ovo priče i to je vjerovatno ono što će vas držati blizu filma, naravno, uzmemo li u obzir i nastupe Ben Kingsleya i Michael Cainea, čiji su likovi ostavili i par dobrih i pamtljivih citata. Sve je to fino upakovano i u globalu je ovo jedna gledljiva dobra misteriozna drama, no ono što me držalo na distanci je svakako romantična pozadina priče što narušava bilo kakvu vjerodostojnost, autentičnost i ljepotu filma, čineći ga time olako dostupnim za sve, ali u tome nije bit, zar ne? Jednostavno toga nisam ljubitelj i takve stvari se mogu oprostiti samo filmovi kao što je ‘Titanik’ ili sl. Ono što film odlično prikazuje su scene nasilja i akcije, time podižući sve na veću razinu i ozbiljnost.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,9/10 a na Tomatoesima osrednjih 54%. Mnogi hvale film zbog horor elemenata, a oni koji ga kude, kude ga zbog manjka originalnosti i pameti. Reditelj filma je Brad Anderson koji je režirao filmove poput ”The Call”, ”Session 9”, ”Next Stop Wonderland”, ”The Darien Gap” i ”Transsiberian”.

Nije najbolji film godine, ma daleko od toga, ali je zanimljiv i dovoljno dobar da ga bez problema odgledate sat i po i koju minutu više. Sumnjam da ćete biti očarani jer nisam ni ja, ali kojom emocijom inače nagrađujete solidnost i prosječnost?

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts