Tuesday, December 7, 2021
HomeHoror FilmoviVješala - The Gallows 2015 Recenzija Filma

Vješala – The Gallows 2015 Recenzija Filma

-

Vješala (2015)
The Gallows

Žanr: Horor, Triler
Godina 2015
Redatelj: Travis Cluff, Chris Lofing
Glavne uloge: Cassidy Gifford, Pfeifer Brown, Ryan Shoos
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska : 10. Srpanj 2015.Dvadeset godina nakon strašne nesrece u srednjoj školi u malom gradicu kada je mladic poginuo na školskoj predstavi, ucenici prave rekonstrukciju dogdaja kako bi obilježili dvadesetogodišnjicu – no neke stvari je bolje ostaviti neotkrivene.

Mnogo prije nego što je izašao, kad su samo izbacili poster i teaser trailer, film je izgledao i više nego dobro, tip filma kojeg ne možete docekati i jedan od horora koji potencijalno izgleda epski. Sve je uništeno realizacijom same ideje koja izgleda mrtvo, bez života u sebi i prave horor drame.

Dakle, pocetak filma, koji mnogo obecava, dešava se na školskoj predstavi ’93 godine kada jedan od ucenika greškom bude obješen i tako umre, što ostavi trag na imenu škole. Dvadeset godina kasnije, profesor sa ucenicima ponovo pravi istu predstavu no nikada ne bi trebalo buditi stare duhove, zar ne? Film je na jako dobrom mjestu smjestio radnju odakle je mogao stvoriti brdo dobrih scena i onih strašnih takode koji bi ostavili pecat na sam film. I sama prica je ekvivalentna mjestu radnje, no ono što je ucinilo film smrtno dosadnim, bezvrijednim i filmom kojeg treba preskociti jeste cinjenica da je u pitanju još jedan ”found-footage” horor koji nije donio ništa novo u žanr i cak, štaviše, vecina stvari je vec videna i ne doprinosi tome da ljudi uopšte zavole takvu vrstu horora, pa se onda pitamo, zašto ih i uopšte snimaju ako su svi isti? Ono što film sadrži jeste par ‘bu’ momenata, odnosno ‘jump scares’a koji nece ostaviti ravnodušnim samo one koji još vireci kroz prste gledaju francuske horore, zanimljiv obrat radnje i kraj, ali je u suštini nešto što trebate zaobici. Performansi su, kol’ko tol’ko podnošljivi, uzmemo li u obzir da imamo standardnu postavu likova iako je malo glupa stvar da su svi nekako medusobno povezani i da se jedne noci nadu u svojoj toj školi kako bi ‘budili’ stare duhove, ali eto, u cilju daljeg ne oštecivanja filma, to necu više ni komentarisati. Sam start filma obecavao je mnogo, no kako je radnja teklam iz minute u minutu, meni se sve više i više spavalo ali sam uspio izdržati do samog kraja iz ciste radoznalosti da vidim kako završava ova besmislenost.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 4,4/10 a na Tomatoesima još nižih 16%. Film je širom svijeta zaradio više od 37 miliona dolara na budžet od 100 hiljada, što je itekako solidna stvar. Reditelji filma su Travis Cluff i Chris Lofing, koji iza sebe imaju kvalitetniji, barem kako kaže IMDb, ‘Gold Fools’.

Nasuprot lošim kritikama i lošem prijemu, nadao sam se ipak i vjerovao da ce barem biti solidan hororcic kojeg cu olako preporuciti i koji ce razbiti predrasude da su ‘found-footage’ filmovi postali izlizana i bezvrijedna verzija ovog nekada kultnog žanra koji je sada postao parodija samog sebe, nažalost. ‘The Gallows” nece vratiti vjeru u horore.

Ocjena:3/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts