Sunday, July 21, 2024

Vještica iz Blaira -Blair Witch 2016 Recenzije filma

Share

- Advertisement -

Blair Witch (2016)

Žanr:  Horror, Thriller
Godina 2016
Redatelj:  Adam Wingard
Glavne uloge:  James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :    16 September 2016 (USA)Nakon što je otkrio video za koji vjeruje da je snimila njegova sestra, Džejms sa grupom prijatelja odlazi u šumu u kojoj, po vjerovanjima živi vještica iz Bleira, kako bi je našao.

Vratite se nazad u djetinjstvo i svoju mladost kad ste slušali priče kako je ”Vještica iz Bleira” jedan od najstrašnijih filmova ikada. Mnogi su vjerovali da je u pitanju pravi film, odnosno da su protagonisti zaista nestali, pa su kružili mitovi da su bili napušeni i mnogo toga je bilo aktuelno u to vrijeme, ali činjenica je da je film postao klasik, zaradio brdo love i slabo koga je ostavio ravnodušnim.

Nećemo spominjati nastavak koji je uslijedio par godina nakon, nego ćemo se usredotočiti na još jedan nastavak iz 2016. godine koji je stvorio osjećaj, mnogo prije nego što će izaći, da je u pitanju horor desetljeća, kojeg ćemo također dugo spominjati i prepričavati. I ja sam bio isto u zabludi nakon početnih 100% na Tomatoesima, ali iz dana u dan, stvari su se pogoršavale. Donesem ja tako odluku da sa društvom pogledom sinoć u kinu i ovaj film. Ne baš moja neka čvrsta odluka, jer mi se po prvi put nije išlo u kino, nego negdje drugo, ali oni navalili da gledaju hororac i nikako drugačije. Eh pošto smo osiromašeni u mjesecu oktobru za neki drugi naslov iz ovog žanra, ovo je jedino što se davalo. Petnaest je do jedanaest, uskoro ponoć, a samo nas troje u kino sali. To nikako nije moglo biti loše, naprotiv, samo je moglo pojačati atmosferu straha i napetosti… da je u filmu bilo straha i napetost. Ali idemo nanovo, da me ne bi neko pogrešno shvatio. Film ima i straha i trenutke napetosti i zahvaljujući tom okruženju šume, uspio je stvoriti jednu uznemirujuću i jezivu atmosferu, a ono što me zadivilo su također performansi koji su samo pojačali intezitet svega što je bilo strašno i napeto, no film je opet generalno slab i nemoćan da kreira nešto vanvremensko, nešto pamtljivo a kamoli epsko.

Pošto je prvi film o ovoj vještici bio ”found-footage”(bukvalno prevedeno pronađena snimka), bilo je i za očekivati da će i rimejk odnosno nastavak igrati na isti fazon, tako da znate kad jednog dana budete gledali rimejk ”Paranormalnih aktivnosti”, očekujte pronađenu snimku. Upravo ovaj film koji sada pomenuh, ove paranormalne aktivnosti, unio je inovaciju i osvježio horor žanr kada se pojavio u kinima te postao trend za većinu nadolazećih hororaca, a i drugih žanrova, da se pojavljuju u formatu ”found-footage”. Holivud je, koliko je mogao, tu ideju iscrpio, prožvakao i ispljunuo i ljudima je toga više pun *urac, ali ”Blair Witch” rimejk nije mogao biti zamišljen drugačije. Ali zato su se trunkicu opametili ti reditelji, scenaristi i producenti, te su dodali dronove, kamere u uhu i sigurnosne kamere kako bi opravdali snimanje kvazi-dokumentarca i na tome im hvala, mada ja i dan danas vodim bitke u sebi dok gledam jedan ovakav film. Ono što mi se kod filma još svidjelo je ta vremenska crvotočina, ta dimenzija nepoznata u koju upadaju likovi kada uđu u šumu u kojoj živi ova vještica. A najzad su je i prikazali.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,5/10, a na Tomatoesima 35%. Na 5 miliona dolara budžeta, što je jako malo, zaradio je malo jače od 35. Ali i to je malo opet, s obzirom na kakvim je temeljima izgrađen. Adam Wingrad je reditelj filma i poznat je po filmovima kao što su ”The Guest”, ”You’re Next”, ”Autoerotic” i sl., a priprema nam i rimejk korejskog ”I Saw the Devil”.

Nažalost, nažalost, film se oslanjao previše na buku, zvučne efekte i na one prepade nitokuda(jump scares), a premalo na priču, na originalnost i na tendeciju da zaokruži priču u cjelinu koja bi imala smisla. Sam kraj dosta toga ostavlja nedorečenog, pa smo kao publika, ostavljeni na cjedilu da se borimo sa još jednim mlakim filmom.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave