Sunday, July 21, 2024

Zla kob 2 – Sinister 2 (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Zla kob 2 (2015)
Sinister 2

Žanr: Horor
Godina 2015
Redatelj: Ciaran Foy
Glavne uloge: James Ransone, Shannyn Sossamon, Robert Daniel Sloan
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska :   21. Kolovoz 2015.Samohrana mlada majka i njeno dvoje djece sele se u kuću na selu koja je obilježena kao kuća smrti i patnje, a mladi privatni istražitelj pokušava otkriti misteriju ubistava i spriječiti nova.

Nakon prvog, vrlo uspješnog dijela, bilo je pitanje vremena kada će najaviti snimanje nastavka. Tri godine nakon, drugačiji likovi, drugačije mjesto radnje, drugačiji zaplet… a zapravo sve opet isto.

Prvi dio je bio velika stvar i digla se velika buka oko njega, mnogi su ga proglašavali najboljim hororcem 2012te godine, ali ruku na srce(pošto trebam biti objektivan), prvi dio me se nije toliko dojmio i mislim da je čak štaviše riječ o prosječnom hororčiću koji je imao popriično dobrog negativca i zbog toga je skupio toliki ‘hype’. Ovaj je, za nijansu lošiji od prvog dijela i može se pogledati, ali ništa novo ne unosi u žanr, pokušava prestrašiti publiku jezivim i brutalnim scenama te besmislenim ‘bu’ momentima, odnosno jump scares-ima. Opet stavljam ruku na srce i priznajem da su ove jezive i brutalne scene, tj. kad djeca gledaju ubistva na starom filmskom platnu uz pomoć stare filmske trake, jako dobro i maštovito odrađena, ali to ne diže ovaj film iz mrtvila dosade i jednoličnosti. Radnja se vrti oko majke i njenih dvoje sinova koji žive u kući na selu za koju su vezana ubistva, a ujedno mlađi sin uspostavlja svaku večer kontakt sa mrtvom djecom koja ga zovu da gleda užasavajuće filmove o stvarnim ubistvima. Tu je i privatni detektiv koji pokušava pomoći porodici, pa i on sam doživljava stravične kontakte sa ‘zlokobnim’. Najbolja karika filma je angažovana i ambiciozna Shannyn Sossamon koja daje puni sjaj, posebno u uvodnoj sceni filma, ali u filmu se otkrilo i dosta anti-talenata. James Ronsane koji igra privatnog istražitelja, kao i mlađahna ekipa, kao da su došli sa seta snimanja hrvatske kvazi-serije ‘Krv nije voda’. Mislim da sam vam ovime sve rekao. Uglavno, ‘Sinister 2’ je pun jeftinih fazona i fora, uvodna scena se drastično razlikuje od kraja, koji djeluje tako nepromišljeno i smiješno, tako da je ovo još jedan pečat na tvrdnju da su nastavci – sra*e u bojama.

IMDb.com mu daje 5,4/10 a na Tomatoesima sramotnih 14%. Ciaran Foy je reditelj filma, koji iza sebe ima jedan, ne toliko glasovit horor ‘Citadel’. Film je u Americi zaradio preko 27 miliona dolara na budžet od 10 miliona a zarada u svijetu još nije poznata.

Preporučio bih da se na bakćete nečim zbog čega i ja žalim. Odličan poster i solidna najava učinili su da vjerujem da i pored loših kritika mislim da će biti u pitanju gledljivo i solidno ostvarenje. Nije najgore iz ovog žanra, ali pošto ne donosi apsolutno ništa novo, osim katastrofalnih performansa, onda shame on people koji su ga snimili.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave