Thursday, June 13, 2024

A Merry Friggin’ Christmas – SRETAN PROKLETI BOŽIĆ (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

A Merry Friggin’ Christmas (2014)

Žanr: Horor, Komedija, Romansa
Godina: 2014
Redatelj: Tristram Shapeero
Glavne uloge:  Joel McHale, Lauren Graham, Clark Duke
Trajanje filma : 01:29:00
Datum izlaska :    22 November 2014 (Canada)Spletom okolnosti, Boyd Mitchler mora provesti nadolazeći Božić sa svojom obtelji koju i ne voli baš toliko, a sve zbog oca koji mu je, još kao dječaku, rušio snove o Djeda Mrazu, Zubić Vili i sl., no kada Boyd sa ženom i djecom stigne tamo gdje je odrastao, ubrzo shvati da je poklon za njegovog malog sina ostao u njihovoj kući i Chicagu, zato on, da ne bi pokvario Božić svom djetetu, kreće na put i mora se vratiti prije nego što sunce izađe.

Ovo je jedan od posljednjih filmova koje je snimio veliki humanista, komičar i glumac, a prije svega čovjek, Robin Williams, koji u filmu tumači ulogu mrozvoljnog oca koji će biti prisiljen provesti nadolazeći Božić sa ljudima koji ga nerviraju.

Tematika filma, sama po sebi, ja onako baš praznična pa, pa i naslov filma ne odudara puno od toga, pa nema tu puno mjesta ni originalnosti, mada je bilo poprilično glupavo distribuciju filma pokrenuti sad u novembru, ali šta je, tu je. Središte filma je jedna obitelj i odnosi između njenih članova koji su već godinama narušeni, a jedno krštenje i jedan zaboravljeni poklon ih ponovo vežu u cilju samo kako bi se njihovi odnosi poboljšali. Da, dosta togau filmu je prepoznatljivo tako da ste se mogli, bez puno razmišljanja, samo opustiti i krenuti sa gledanjem, ako vas je imalo zaintrigirao film odnosno najava ili sinopsis. Bez obzira na sve, toliko očigledno mane, na toliko nedinamičan i jeftin scenarij, krajnji rezultat je da mi se film svidio, ali ne u smislu: joj odličan film, sad ću ga nahvaliti i svima preporučiti, nego u smislu da sam razumio pouku koju je želio dostaviti, sve je to mene vratilo u vremena kad sam i ja vjerovao u bajke, Djeda Mrazove, vile i ostalo, i kad je već takav pun mana ipak uspio da probudio neke emocije u meni i izazove nostalgiju, onda ga smatram kao uspjelim projektom. Ne želim puno ulaziti u polje performansa i nastupa glumačke ekipe, jer bih se tu puno zadržao. Ovo je međutim, predstavljen kao neki vid obiteljskog filma ali daleko od toga s obzirom da ima neke čudne reference, vulagrne dijaloge i nimalo humoristične scene, tako da je tip filma kojeg možete pogledati ako ste očajni, a npr. niste u poziciji da gledate ‘Interstellar’ a gleda vam se, pa se kaznite nekom niskobudžetnom prosječnošću.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 5,2/10 a na Tomatoesima 20%. Film je režirao Tristram Shapeero, više poznat po režiranju epizoda serija kao što su ”Community”, ”West Wing”, ”New Girl” ili čak ”Workaholics”.

I sam film po sebi, da je neka komedija, i nije vala baš, s obzirom da je imao samo dvije-tri smiješne scene, tako da je više kao neka drama, koja se meni zbog nekog čudnog razloga i svidjela i mislim da je u pitanju nešto što se može pogledati, čisto radi radoznalosti, pa ako vam se i dopadne, to i bi.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave