Thursday, February 25, 2021

Absolutely Anything – Sve što poželiš 2015 Recenzije Filma

Sve što poželiš (2015)
Absolutely Anything

Žanr: Komedija
Godina 2015
Redatelj: Terry Jones
Glavne uloge: Kate Beckinsale, Robin Williams, Simon Pegg
Trajanje filma : 01:25:00
Datum izlaska : 13. Kolovoz 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAGrupa vanzemaljaca za eksperiment uzima prosječnog britanca i daje mu apsolutnu moć na deset dana da vide da li će je koristiti za loše ili dobro.

Mnogo su reklamirali ovaj film kao posljednje odavanje časti Robinu Williamsu koji je posudio glas jednoj od ”glavnih” uloga u filmu i kao takav, možemo reći da je film na odličan način shvatio zadatak marketinga, ali sve će se promijeniti ako na vas taj marketing bude uopšte uticao te se vi odlučite pogledati film.

Zašto? Pa ”Sve što poželim” je definitivno najveći WTFak godine jer počinje kao naivni obiteljski filmić pogodan za sve uzraste, pretvara se u jasno namjenjenu priču za isključivo odrasle, a onda donosi novu dimenziju morbidnost i lascivnog humora. Humora kao humora svakako ima, ali svejedno je ‘Absolutely Anythings’ propao projekat, koji je promašio svrhu, publiku i sve na šta je ciljao. Radnja se vrti oko lika Simona Pegga, koji radi kao učitelj u jednoj, čini mi se londonskoj školi, vodi izuzetno neuredan život i važi za ”luzera”, kako u ljubavnom tako i u socijalnom životu, ali sve se mijenja kada grupa vanzemaljaca koja poželi uništiti Zemlju, prvo odluči dati jednom slučajnom ”žitelju ove nastambe” apsolutnu moć da vide da li će je koristiti za dobro ili za zlo. Ovakva besmislena priča, bez puno logike, bila bi logična i shvatljiva da je u pitanju film za djecu, ali kao što smo već konstatovali, ovo nije film za djecu. A nije ni za odrasle, jer im se neće svidjeti niti humor koji plasira, niti generalno čitava priča i vibra koju odašilje. Koja je zapravo poenta bila? Šta su htjeli objasniti filmom? Jednom smo imali sličnu priču ali koje se još uvijek rado prisjećamo i to u periodu kada je Jim Carrey bio najveći komičar na filmskom platnu, a u pitanju je ‘Svemogući Bruce’. Samo jednom je uspio taj koncept i nikada više, kao što se može vidjeti na ovom primjeru. Par simpatičnih dosjetki ne čini ovaj film komedijom, a nastupi Kate Beckinsalea, Simona Pigga i Rob Rigglea, ne moraju značiti da je u pitanju film sa priznatim glumištem koji se mora pogledati.

Ocjena na IMDb.com mu je osrednjih 6/10 a na Tomatoesima jadnih 11%. Terry Jones je reditelj filma, koji je decenijama unazad stvarao prihvatljive i pamtljive naslove tipa ‘Life of Brian’. Ali on nije vino, da je s godinama dobio kvalitet. Nema podataka o zaradi

Način da se oskrnavi kimenatografija jedne nacije, ovog puta Britanaca, ali kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako ni ovaj film ne mora nužno predstavljati ovu jako kvalitetnu kinematografjiu koja broji bar nekoliko desetina klasika što u filmu što na tv-u, a vama ovo sve neka posluži kao jedno toplo upozorenje. Da, toplo.

​Ocjena:5/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU