Sunday, July 21, 2024

Dumb and Dumber To – Glup i Gluplji 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Preglup i pregluplji (2014)
Dumb and Dumber To

Žanr: Komedija
Godina 2014
Redatelj: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Glavne uloge: Jim Carrey, Angela Kerecz, Kathleen Turner
Trajanje filma : 01:50:00
Datum izlaska :  13. Studeni 2014Dvadeset godina poslije, Harry i Lloyd se ujedinjuju i kreću na put kako bi našli Harryevu kćerku koju su još na rođenju dali na usvajanje.

Nastavak oko kojeg se dugo pregovaralo, ali kojeg smo svi s nestrpljenjem očekivali, iz razloga zato što se isti nastavak nije mogao snimiti bez dva glavna glumca koji i daju smisao i humor ovom filmu. Doduše, ovo je slubženo zapravo treći nastavak, ali onaj drugi iz ’03 niko ne broji jer se i dan danas smatra jednim od najgorih filmova ikada. A kakav je ovaj, to nas zanima.

I kad je Jim Carrey, koji se dugo premišljao, konačno pristao na snimanje, javnost je već uveliko bila zagrijana, mada su mnogi bili skeptični misleći da nikakva priča i nikakvi novi skečevi neće biti dostojni prvog dijela koji je izašao još davne 1994. I obradovalo me kad sam vidio da je izašla dobra snimka pa sinoć krenem s gledanjem. Od silnog uzbuđenja što stare likove gledamo u novim situacijama, sam početak mi se učinio savšrenom uvertirom za ono što sam mislio da dolazi. Ali iz minute u minutu i iz scene u scenu shvatio sam da svjedočim jednom od najvećih razočaranja godine. Čitav film sam propratio sa ozbiljnom facom isčekivajući kad će doći onaj neki prelomni dio, ili neki zaplet kada trebaju krenuti smiješni momenti. Ali od sat i četrdesetak minuta, koliko film zapravo traje, ja sam se, svega tri put nasmijao, i to ne od srca, nego ono samo razvukao osmijeh. A u pitanju je komedija i to ne bilo kakva, nego nastavak kultnog ostvarenja. Razlog u svemu tome leži vjerovatno zato što se prebukvalno shvatio naslov ‘Glup i Gluplji’, i što je sve rađeno nekako do pola, bez pravog entuzijazma koji je ovu komediju i vinuo u nebesa u prošlom stoljeću. Nisam negativan i nemojte misliti da mi se film u potpunosti zgadio, nego samo želim istaći da će se film svidjeti možda najtvrdokornijim fanovima onog iz ’94te i da će rijetki uspjeti zažmiriti na sve na ono što ja nikako nisam mogao. Carrey i Daniels zadržali su hemiju koja je očita, ali to što su zašli u pozne godine i to što su između prvog i ovog filma radili još neke druge i ozbiljnije projekte, jednostavno ubija šarm i nevinost ovog nastavka.

Ocjena na IMDb.com ovom nastavku je 6,6/10 a na Tomatoesima niskih 28%. Film je širom svijeta zaradio preko 129 miliona dolara na budžet od 40 miliona. Reditelji filma, braća Farrelly, poznata su po komedijama, ali njihov glamur, kvaliteta i prepoznatljivost iz godine u godinu odlazi u zaborav. Bilo je lijepo to što su se oni vratili režiranju ovog filma, ali sva njihova aljkavost i nedostatak pravih ideja i pravog humora očituje se i u ovom filmu. Inače, poznati su po filmovima kao što su ‘There’s Something About Mary’, ‘Shallow Hal”, ‘Ja, ja i Irene’, ‘Stuck on You’ i sl.

‘Glup i gluplji 2’ premalo ima pozitivnih stvari da bi se nazvao dobrim, a kamo li odličnim filmom, a kao komedija skoro i da ne funkcioniše, i žalosno je što su fanovi čekali 20 godina i što su dočekali nešto plitko i nimalo vrijedno pažnje i vremena.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave