Saturday, February 27, 2021

FINAL GIRL/ POSLJEDNJA DJEVOJKA (2015.)

FINAL GIRL
POSLJEDNJA DJEVOJKA (2015.)

Žanr:  Komedija, Horor
Godina 2015
Redatelj: Todd Strauss-Schulson
Glavne uloge:  Taissa Farmiga, Malin Akerman, Adam Devine
Trajanje filma : 01:28:00
Datum izlaska :    9 October 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAŽaleći smrt njene majke, zvijezde slasher filmova iz 80-ih, njena kćerka Max i njeni prijatelji slučajno se nađu zarobljeni u njenom najpoznatijem filmu gdje sami moraju skontati kako ubiti pomahnitalog manijaka.

Film sam odgledao još prije dvije sedmice, skoro do kraja, ali zbog obaveza ga nikad ne završih. Danas ću, sutra ću i nikad, ali iskoristio sam slobodno vrijeme da izgledam još finalnih 20ak minuta i da zaključimo čitavu priču.

Parodije su uvijek dobrodošle na moj repertoar, ali riječ ”parodija” se toliko izlizala, koristi se toliko često pa je i izgubila smisao. Najsvježiji primjeri dobrih parodija bili su filmovi tipa ‘The Cabin in the Woods”, koji je opet stavljao akcenat na horor žanr, zatim ”Tucker and Dale vs. Evil”, poprilično jak i smiješan film, i neponovljiva ‘Scary Movie’ franšiza izuzev petog dijela, bolesne i besmislene i svakako nepotrebne priče, zatim film koji je postavio standarde za sprdnju sa, nazovimo ih, ozbiljnim žanrom, ”Airplane”. Ovo je još jedna parodija, koja je iskočila pred Halloween, sa malo većim budžetom i boljom produkcijom koja ismijava slashere a usput ima i neke stravične trenutke što upućuje na umješanost horora. Da bi parodija bila parodijom, trebamo se smijati, trebamo se zabaviti, a strašni momenti nisu toliko neophodni, no to ovaj film očigledno nije znao. Odlična pozadinska priča, zanimljivi likovi i priča koja se da pratiti, koju ne preskaču klišeizirani momenti, ali koja – niti je strašna, niti smiješna. Da, u sat i po, nisam se niti jednom nasmijao niti čak osmjehnuo dragi moji, što upućuje na glavni problem; slabe dijaloge i manjak inovacija u bilo kojem segmentu. Ko zna, možda se nisam smijao jer mi je prije tri sata bio jedan potežak test ili je definitivno film imao izlizane i nezanimljive šale, ali jedno je sigurno; nije loš, ali daleko je ovo od onoga u šta su pucali, a u pucali su u kreiranje klasika koji bi redifinirao žanr parodiju i koji bi osvojio tinejdžerski svijet i svijet nerd-ova. Ni emotivna težina koju posjeduje ni simpatičan kraj ga ne uspjevaju podići iz mrtvila prosječnosti, a znamo u koju ocjenu se pretvara prosječnost…

Ocjena na IMdb.com mu je 6,8/10 a na Tomatoesima solidnih 73%. Nikakvih podataka o zaradi, a reditelj filma je Todd Strauss- Schluson, koji iza sebe ima treći dio Harolda i Kumara tj. ‘Božić na Haroldov i Kumarov način’.

Neću vas zamoliti ni da preskačete film ni da ga pogledate čim prije. Neka vas ovoga puta vodi srce i vlastita očekivanja jer ravnodušnost kojom me film prepustio nalaže mi da vam upravo ovo saopštim.

Ocjena:5/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU