Wednesday, March 3, 2021

Housebound (2014) Recenzija Filma

Housebound (2014)

Žanr:  Horror, Mysteri, Comeddy
Godina 2014
Redatelj:  Gerard Johnstone
Glavne uloge:    Morgana O’Reilly, Rima Te Wiata, Glen-Paul Waru
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska :   4 September 2014 (New Zealand)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKada upadne u nevolje i bude uhićena, buntovnica Kylie je stavljena u kućni pritvor u dom gdje je odrasla i prinuđena ga je dijeliti ga sa majkom i očuhom, no ubrzo otkriva da njena kuća u kojoj je provela djetinjstvo krije mračne tajne.

Pomalo ustaljena priča sa prepoznatljivim likovima, no kada dolazi iz Novog Zelanda, ne možete a da ne budete zaintrigirani da vidite šta ova zemlja nudi u pogledu mješavine ova dva žanra. Znam da ima skeptičnih i oni koji nisu ljubitelji horor-komedija, ali hajdemo viditi šta ova nudi.

Početak, fenomelan, ma i samih tridesetak minuta, totalno ste uvučeni u priču o djevojci koja je dobila kućni pritvor. Ja lično sam bio zaintrigiran početkom i odvijanjem radnje, ali i atmosfera koju je uspio nametnuti humoristični top, bila je dobra i održiva, sve dok se stvari ne počinju zapletati. Onda film gubi intezitet, i iz jedne simpatične horor-komedije, prerasta u neku kriminalističku priču koja uvlači sve više likova i samim time postaje manje i manje zanimljivija. Nažalost, pretvara se u takav tip filma, ali mi ga je bilo žao ugasiti ga prije kraja i ne saznati kako će se sve rasplesti jer je ‘Housebound’ itekakav potencijal. Od činjenice da ga neće svako moći ”svariti”, spašava ga još da ima dobre performanse koji su bili ključ uspjeha suradnje na nivou horora i komedije. I naravno, bez obzira na prepoznatljivu priču, film u svakom slučaju može igrati na kartu originalnosti, jer je daleko originalan i osebujan, stilski neprepoznatljiv, da ćete osjetiti da nije u pitanju tipičan američki film. Ustvari, nemate šta da osjećate, već sam naveo u početku da se radi o filmu koji vuče porijeklo sa Novog Zelanda.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,2/10 a na Tomatoesima previsokih 95%. Nema podataka o financijskom podvigu filma, ali sumnjam da se ovi filmovi toliko promovišu na internacionalnom nivou, izuzev naravno što procure online na torente pa onda na naše sajtove. Gerard Johnstone je reditelj filma kojem je ovo ujedno i debi.

Kada bismo se igrali matematike, pa zbrajali loše i dobre strane filma, dijelili ih sa vremenom koje je proteklo uz gledanje filma i množili sa utrošenim trudom, onda bio krajnji rezultat bio jasan, tačan i nepromjenjiv. Film je zanimljiv.

Ocjena:5/10

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU