Tuesday, May 11, 2021

I TO JE ŽIVOT – Le sens de la fete 2017 Recenzija Filma

I TO JE ŽIVOT 2017
Le sens de la fete

Žanr: Komedija
Godina 2017
Redatelj: Olivier Nakache, Eric Toledano
Producent: Olivier Nakache, Eric Toledano
Glavne uloge: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche
Zemlja: Francuska
Trajanje filma: 01:57:00
Datum izlaska: 05.07.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 1 February 2018 (Germany)
B i H –
Hrvatska –
Srbija 18.01.2018

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 

Dvojicu redatelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana karakteriziraju njihove komedijske drame bezopasnih tema, ali uvijek s dodirom politike i rasne složenosti. Tako su bili ” Intouchables ” (2011.) i ” Samba ” (2014.), a danas donose “I TO JE ŽIVOT”, koji je prvi put izlagan na kraju Međunarodnog festivala u Torontu. Iako spada u označenu liniju kojom njegovi redatelji idu, ovaj put su isključivo posvećeni komediji, bez uključivanja socijalnih problema, povlačeći smijeh i šarm prema kritičnom sadržaju. Čak i tako, je uspješan u svom prijedlogu.

Max (Jean-Pierre Bacri) je vlasnik i lider kompanije za ugostiteljstvo i vjenčanje, a on organizira ono što bi mogao biti njegov posljednji događaj na čelu kompanije. Na posljednjoj večeri mora se suočiti sa svojim nesposobnim zaposlenicima, malim neredima, ultimatumom svoje djevojke, borbama u ekipi, slučajnostima i masivnim egom kontrolora i lošeg dječaka. Max, kao i uvijek, odluči primijeniti svoj moto “Mi se prilagodimo”, pokušavajući dovesti tu filozofiju dovoljno da preživi noć bez da gosti shvate haos.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim upravljanja smjerom, Olivier Nakache i Eric Toledano također pišu “I TO JE ŽIVOT”, laganu francusku komediju, s malim dramatičnim dodirom. Stručno naoružani obojica, a uz snimanje Davida Chizalleta koji mu daje fluidnost koja iskorištava interijere i eksterijere francuske palače u kojoj se razvija. Ovaj film je prije svega komedija situacija i pogrešaka, usredotočena na svoje likove, a ne na njezin zaplet, što je jednostavno i direktno.

.Redatelji uspijevaju graditi i karakterizirati svoje likove od prve scene u kojoj se pojavljuju. Max, uveden u prvih nekoliko minuta, jasno pokazuje njegov temperament. Ali ne i njegove motivacije, ali taj uvod je dobar da ga pretvori u upečatljiv karakter, s kojim Jean-Pierre Bacri vrši veći dio težine što se tiče drame i empatije. Također kao dirigent i konektor različitih ploha filma. Ovi uvodi se ponavljaju za svaki karakter koji susrećemo. Dajući im početni udarac koji uzrokuje interes, a ponekad i prvi smijeh.

Iako svi likovi koji nastanjuju “I TO JE ŽIVOT” imaju jasnu i prepoznatljivu ličnost. Koja je dobro konstruirana u službi komedije, to ne znači da su uvijek dobro razvijeni. Njihove ličnosti i ekscentričnosti zabavne su, ali dok minute prolaze kroz sredinu drugog čina – možete predvidjeti da, unatoč tome koliko su ugodni i dinamika kojom funkcioniraju kao cjelina, nemaju progresiju, kretanje ili niti previše sadržaja, što bi dvojica redatelja mogla iskoristiti, jer su pokazali da znaju kako da rade u njihovim prethodnim filmovima.

I TO JE ŽIVOT zanimljiva francuska komedija

Kritičnost i rizičnija komedija, zamišljena u drugim djelima Nakachea i Toledana, zamijenjena je bezazlenom jednostavnošću. Ne samo u zapletu, već i u tonu, ostavljajući na stranu bilo kakvu rasnu ili političku temu, čak i mogućnost da ga inkorporira. Obzirom na veliku etničku raznolikost koju glumci imaju i obilježjima koja se dodjeljuju svakom liku. Mogućnost je tu, ali nije iskorištena. To je zamijenjeno svjetlosnom karikaturama, čiste i apsolutne komedije, satire onoga što tradicija znači kao veliku bračnu stranku.

Čak i uz ove propuštene prilike, “I TO JE ŽIVOT” uspijeva postati komedija koja oduševljava zahvaljujući svom skupu ekscentričnih likova. Tu je i  mreža stalnih sukoba gdje sve što može pogrešno poći će pogrešno i poći. Pogreške rastu po veličini i kao publika se pitamo koje će proporcije biti sljedeće. Kad ne možemo zamisliti lošije, Toledano i Nakache pomjeraju situaciju bliže svojoj granici.

Kompanija pod vodstvom Maxa prilagođava se teškoćama, baš kao što su redatelji prilagodili svoj tematski i tonski pristup njihovim likovima. Stvarajući sve veću napetost sa svakom novom neugodom koja se mora riješiti kako bi dala osjećaj bajkovitosti koju gosti očekuju. S druge strane, gledatelju ostavljaju viziju haosa nakon iluzije savršene zabave, ugodnog, smiješnog, ponekad napetog, ali bez previše transcendencije.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma:IMDb  

Titlovan Trailer Filma:

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU