Thursday, June 13, 2024

Iz ništavila – In the Fade 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Iz ništavila (2017)
In the Fade
Žanr: Crime, Drama
Godina: 2017
Redatelj: Fatih Akin
Producent: Fatih Akin, Hark Bohm
Glavne uloge: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar
Zemlja: Francuska, Njemačka
Trajanje filma: 01:46:00
Datum izlaska: 26.05.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 27 December 2017
B i H 04.01.2018.
Hrvatska 04.01.2018.
Srbija 04.01.2018.

 

Prije nego što je Akin osvojio “Head On” (2004) i osvojio Zlatni medvjed, smatra se zabavljačem s ograničenim umjetničkim ambicijama – čak je i u starom intervju nazvan “komercijalnim filmašem”. Ali velika nagrada i bijes medija iznenada su ga učinili ‘sljedećom nadom njemačke kinematografije’. Od tada se Akin borio da se pridržava ovih iznimno velikih očekivanja, jer je samo populistički redatelj u srcu, koji voli zabavljati. Akinovo kino obično je više kinematografsko i emocionalno od rada njemačkih filmaša. U svojim najboljim trenucima, Akin je uspio stvoriti grubu dramu o doživljaju migranata u Njemačkoj. Ali u najgorim trenucima Akinovo je pisanje loše i njegovi su filmovi vulgarni. “In the Fade” sadrži i njegove jake i slabe strane.

Njegov scenarij i smjer uvijek su nadahnuti i informirani od strane ostalih filmaša, na primjer u “Short Sharp Shock” (1998), koji je koristio Scorseseove “Mean Streets” (1973) kao model: Jedna scena je čak i točna replika scene u Scorsese filmu. Za triler-esque “In the Fade” Akin je vjerojatno pažljivo proučavao filmove Brian DePalma: Kinematografija me često podsjetila na DePalma, ne samo zato što je Akin odlučio upotrijebiti i DePalmine ‘splitske objektive’ zaštitnog znaka za određene snimke. Stil dobro funkcionira. Prekrasna, ali precizna kinematografija Rainera Klausmann izgleda dobro, a film kroz nju dobiva poetsku kvalitetu bez žrtvovanja realizma.

Akinova je namjera jasna: otvoriti dijalog s Njemačkim društvom kako bi razgovarali o usponu krajnje desnih grupa u zemlji. Iako je takav stav hvalevrijedan s gledišta redatelja kao aktivnog bića u društvu koji želi uspostaviti svoj položaj i politički angažman, nažalost, priča u In the Fade ne razmatra istu mudrost. Vrijeme je, na primjer, upitno: film se temelji na napadima između 2000. i 2007. godine, ali je snimljen 2017. godine, kada je islamski ekstremizam glavna briga Njemačkog naroda.

Video snimljen u zatvoru pokazuje brak između kurdsko-njemačkog osuđenika Nurija ( Numan Acar ) i rođene Njemice Katje ( Diane Kruger ). Priča se prebacuje na današnji dan gdje par ima mlađeg sina koji svira violinu. Život Katje je razbijen nakon otkrivanja da je njezin supružnik i dijete žrtva neonacističkog bombaškog napada; uhvaćeni su sumnjivi ubojice i sudjeluje u suđenju.

Iz ništavila – In the Fade 2017 Diane Kruger nagrada u Cannnesu

Prikazivanje Katjinih bolnih iskustava donijelo je Diane Kruger (The InfiltratorWakefield ) zasluženu nagradu u Cannesu, uvjerljivo i istinito. Gledatelju prenosi empatiju kada se promatra. Slici, međutim, nedostaje određene količine prljavštine, kontrasta i guste atmosfere. Sve nam je posluženo, na pravom putu bez grana, bez mogućnosti sumnje. Fotoaparat usredotočuje svu pozornost na heroinu. Nema nam jasno pokazanu patnju koju žrtve napada prolaze. To je sve strašnije od oštrog popisa ozljeda od forenzičara.

Slika je uvjerljiva, ali ne baš uzbudljiva. Na površini su vruća pitanja, koja moraju duboko zaroniti, i svatko će biti prisiljen to učiniti. Znamo samo jednu stranu priče, “pravo”. Je li naša beskompromisna istina ikada istina ? Jesmo li doista svjesni tko smo? Što nas može učiniti da budemo u gubitku i boli, kako to može iskoristiti naše vrijednosti? Akin nam pokazuje da se u pravom tumačenju čak i najgori čin čini časnim za nas. No, pitanja koja je film trebao napraviti trebala bi još jasnije zvučati.

Ocjena Filma 3,5/5

IMDB Ocjena Filma: IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave