Tuesday, May 17, 2022
HomeMysteryLijek za život - A Cure for Wellness 2017 Recenzija Filma

Lijek za život – A Cure for Wellness 2017 Recenzija Filma

-

Lijek za život (2017)
A Cure for Wellness

Žanr: Misterija, Triler
Godina 2017
Redatelj: Gore Verbinski
Glavne uloge: Mia Goth, Dane DeHaan, Jason Isaacs
Trajanje filma: 02:26:00
Datum izlaska:    10 December 2016
U kinima od :    17 February 2017 (USA)
                    Srbija   16.02.2017.
                    Hrvatska 16.02.2017.  
                    B i H    16.02.2017.

Postoji neki režiseri kojima treba da se kaže:”Ne”.Oni postaju previse uspješni, a zatim dobra ideja mora da bude stavljena na ekran bez izazova. Ražiser Gore Verbinski je imao vrstu uspjeha da će pustiti ovu vrstu ega raširenu, a ipak osjećam se kao da bi to bilo da ugušilo njegov stil. Njegovi filmovi su dobro ludi, to ludilo je na punom ekranu u njegovom najnovijem karakteristikama. A Cure for Wellness je film koji želi istraživati teme krivice, dominacije, paranoja i učiniti unutar zamke klasični horor uz velikodušnu pomoć sablasti(jeze). To ne funkcionira uvijek i završetak je pomalo nezadovoljavajući, ali Verbinski šalje svoju publiku na jedan pakao od vožnje.

Lockhart (Dane DeHaan) je koljač junior za financijske usluge firmi u New Yorku čiji podmukli načini su otkriveni kad partneri saznaju da on falsifikuje svoje poslove. Suočen s mogućnošću zatvora, Lockhart se slaže da ide u svajcarske Alpe da bude direktor firme, Pambrooke, koji može biti kriv za trenutnu krizu firme. U zamjenu, Lockhart izbjegava zatvor, zarađuje promociju, i dobiva tužan mali život. Ali, kad stigne u spa centar gdje Pambrooke predsjedava, on otkriva da vraćanje kući nije tako lako. Na disku u hotelu, Lockhart nakon nesreće, slomi nogu i postaje rezident u banji gdje pronalazi uznemirujuće tajne na svakom koraku.

Najveći problem s A Cure for Wellness je u tome sto izgledao kao da imaju tri scenarija potrpana u jedan film. Prvi scenario bavi se Lockhartom, a usamljeni momak koji je napustio emocije i ljudske vezen nakon trauma u djetinjstvu gdje svjedoci samoubojstvu svog oca. Drugi scenario bavi se muškarcem koji otkriva čudne događaje u sanatoriju gdje ništa nije onako kako se pojavljuje i “tretman” daje čudan učinak na sve. Treći scenario je o misterioznoj mladoj ženi, Hannah (Mia Goth), njen zaštitni čuvar i sanatoriju glavni doktor Volmer (Jason Isaacs), i legenda upletena o obiteljskim odnosima u dvorcu koji sada funkcionira kao sanatorijum.

Problem je da ove tri price stvarno ne rade zajedno. Lockhart je duboko nepopularan protagonista, pa dok je on dovoljno sposoban da nas vodi oko sanatorijima da otkrije svoje različite misterije i tajne, mi zapravo ne znamo šta se događa s njim. On nije dobar u glavi ili ne neko ko je jednostavno greška. On je bezosjećajan, hladan i duboko egocentričan, i DeHaanu nedostaje grublja persona i da li će takav stav ispasti kao romantičan. On zapravo ne pomaze da se njegov lik bavi obiteljskom krivnjom.

Pa ipak ne mogu u potpunosti kriviti Verbinski za pretjerivanje. Za razliku od svog prethodnog filma, The Lone Ranger koji se osjećao kao isprazan projekat za Johnnyja Deppa, Cure for Wellness dolazi previse uzbuđen za režisera koji želi natrpati sto vise njegove ljubavi za klasične horore i neobičnosti sto je vise moguće u dva i pol sata trajanja. Iako film ne radi u potpunosti, ali je ugodan za gledati redateljske maste na volju kada je taj redatelj maštovit kao Verbinski.

To ne boli A Cure for Wellness je apsolutno prekrasan, iako je prepisivan od klasičnih horor filmova, on je pravi pogled kinematografije koja jezivo klizi kroz mnoge užase. Film također ima koristi od Eve Stewart gdje je zapanjujuća dizajn proizvodnja, sto čini priču kao da se odvija izvan vremena.

Ukupan estetski prikaz A Cure for Wellness da je osjećaj noćne more, gdje niste potpuno sigurno šta je stvarno a šta ne, i to nadrealno Vibe prožima kroz cijeli film. To može biti malo frustrirajuće, jer Verbinski je majstor svog zanata; to je samo primjer da on uvijek ide preko palube. Ponekad to moze biti ugodno, ali s malo prefinjenosti A Cure for Wellness bi mogao biti horor klasik. Umjesto toga, film pati od pokušaja i to je previse i dosadno je od misterija koje postaju ometanje.

Umjesto da se fokusiraju na priču, stalno pokušava “riješiti” sanatorijum, šta se dešava s Hannah, kako je priča o uvrnutoj porodici faktor današnjeg dana, i pitajući se da li je to odgovor. Nažalost, to nikad ne dolazi zajedno, i dok je film ugodan dok ide korak po korak. Svakako odvojite vrijeme i pogledajte film.

Ocjena 6.5/10

 A Cure for Wellness (2016) on IMDb

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts