Saturday, June 15, 2024

Look Who’s Back (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Look Who’s Back (2015)

Žanr:  Komedija
Godina 2015
Redatelj: David Wnendt
Glavne uloge:  Oliver Masucci, Thomas M. Köppl, Marc-Marvin Israel
Trajanje filma : 01:56:00
Datum izlaska :  8 October 2015 (Germany)Adolf Hitler se budi u 21. stoljeću u 2014oj godini i ubrzo krene stvarati karijeru stand-up komičara i na njegovu žalost, niko ga ne shvaća ozbiljno.

Već smo u prvoj polovini prve polovine aprila i znatno je bogatiji filmovima nego prošli mjesec. Sada je iskočila njemačka ekranizacija jedne njemačke knjige koju sam pročitao još prije dvije godine. Riječ je o satiričnom pogledu na moderno doba u kojem se ponovo nalazi Hitler.

Knjiga je bila relativno okej, ništa spektakularno niti vrijedno pamćenja ali eto, odlučiše Švabe da ekraniziraju to djelo i da izazovu veću senzaciju. Zašto senzaciju? Pa riječ je o filmu koji ponovo vraća u život Hitlera , ali ne u one ratne godine nego u ovo stoljeće. Njegove zgode i nezgode i put do nove karijere i još mnogo toga u jednoj posve drugačijoj komediji. Tako bi trebala zvučati primamljiva reklama za ovaj film i vjerovatno bi ga dobro prodao, kao što možda već i jeste u Njemačkoj, ali nek’ vam čitavo vrijeme kroz glavu prolazi da je film njemački proizvod i da su sve njemačke šale i poštapalice zastupljene i da od toga ništa nije smiješno. Ništa ovo nije uvrijedljivo, oni kao nacija(kao i austrijanci) imaju mnogo drugih i boljih kvaliteta, ali humor im nije jača strana. Živim u Beču više od godinu dana, a bio sam više puta i u Njemačkoj tako da znam o čemu pričam. Susretljivi su, pametni, dobro planiraju, grade, imaju viziju i ambiciozni su ali radije sjedite s našim ljudima, pijte, slavite i veselite se. Čast izuzecima, naravno. Glavni glumac koji igra Hitlera, Oliver Masucci, nije na mene ostavio bogzna kakav utisak jer mi je, kao i način snimanja filma, djelovao nekako amaterski, dok sa druge strane, ako se sjetite filma Konačan Pad, onda će vam biti jasno kako se to nekada portretirao lik ovog zanimljivog apsulotnog diktatora. Nije baš najvjernije preslikao radnju iz knjige, kao što nije skoro nijedan film ikada, ali to je jedino što mogu pohvaliti kod ovog filma, dakle inovativnost. Ovo ostalo sve može u vodu, niz vodu…

Ocjena na IMDb.com mu je 7,1/10 a na Tomatoesima zasada nema službene ocjene. David Wnendt, poznatiji njemački reditelj, stoji iza ovog naslova kao i sljedećih: ”Feuchtgebiete”(gledao pretprošle godine, čudna i prolazna komedijica),” Kleine Lichter”, ”Kriegerin” i sl. Nema ni zvaničnih podataka o budžetu ili zaradi.

Vjerujem da će nekima biti i zanimljiv i duhovit ovaj film, kao što djeluje u najavama, ali ja sam već odavno postao imun na ovakve tipove, rađene s pola snage, s pola srca.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave