Tuesday, March 9, 2021

Sestre – Sisters 2015 Recenzije Filmova

Sestre (2015)
Sisters

Žanr : Komedija
Godina 2015
Redatelj :Jason Moore
Glavne uloge : Amy Poehler, Kate McKinnon, Tina Fey
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :     25. Prosinac 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADvije sestre odlučuju da naprave zabavu u kući u kojoj su odrastale, prije nego što je prodaju njihovi roditelji.

Treba imati petlju, imati hrabrosti i usuditi se staviti film na isti dan izlaska ‘Star Wars’a, koji će, po svemu sudeći, uskoro oboriti i rekord Avatara, ali oživljavanje skoro izumrlog žanra ”rom-com” nije prošlo baš neopaženo.

U 90-im i početkom 21. stoljeća, kinima su vladali žanrovi kao što su policijski odnosno detektivski krimići, sudske drame ili ovakvi tipovi filmova, dakle komedije koje većinom ciljaju na žensku populaciju ali u publici imaju dosta jedinki iz muškog roda, no nekako od 2006. pa na ovamo, s tim da je naglasak na zadnjih četiri, pet godina, preovladavaju tv-serije koje kradu publiku i samim tim, akcijski filmovi s herojima ili niskobudžetni hororci preuzimaju vrh najgledanijih žanrova u kinima jer ovo ostalo sve odlazi lagano u zaborav. Ovaj komičarski dvojac, Poehler i Fey, obje jako poznate i kvalitetne humoristične scenaristkinje i glumice, sada su ponovo udružile svoje snage da ožive ovaj žanr koji odavno leži u komi. Zašto ponovo? Pa već su ranije radile na komediji, doduše manje uspješnoj ”Baby Mama”, zatim vodile su skupa Zlatne Globuse i od tada su postale itekako bliske i u privatnom životu i kao kolegice. Iako već odavno u četrdesetima ono što one rade u filmu u cilju nasmijavanja publike( ili možda zarađivanja novca) ne bi priličilo ni njihovim mlađim kolegicama, pa su zato nekada smiješne, nekada ne, ali hemija između njih je evidentna. Iako sam očekivao urnebesnu, apsurdnu, ali urnebesnu komediju, nešto nalik na prošlogodišnji, odnosno pretprošlogodišnje ‘Neighbours’, na čiji fazon zapravo film funkcioniše, mada je većina komedija sa ‘party’ temom skoro ista, ‘Sisters’ jednostavno ne isporučuju maksimum i nude toliko bezuspješnih pokušaja da od sporednih likova naprave nešto vrijedno pomena, ali sve se čini već izlizanim i davno viđenim. Mislim da će se ova komedija svidjeti isključivo ženskoj populaciji, a možda nekim curama(ili ženama) ovo bude i prevelik zalogaj lascivnog i eksplicitnog humora koji obilazi logiku i zdravlje i odlično se slaže sa ekscesima i morbidnošću. To je sve smiješno ali u malim, vrlo malim dozama.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,4/10 a na Tomatoesima solidnih 60%. Film je zaradio više od 95 miliona dolara na budžet od 30 miliona. Jason Moore je reditelj filma poznat po ‘Pitch Perfect’u.

Uz jedan trenutak emotivne težine i dirljivosti i par trenutaka doista smiješnih momenata i dijaloga, ovaj film nije ništa više od toga, iako se silno trudi da stekne neki kultni status ili čak da ponovo vrati u život skoro izumrli žanr, no ovoga puta, nažalost, Tina i Amy, koliko god bile dopadljive, u drugu ruku su pomalo i prestare za ovakav vid humora i zato će to nekima izazvati potrebu za povraćanjem a nekome za prebacivanjem na drugi, bolji film što nam u suštini poručuje… moglo je puno, puno bolje.

Ocjena:5/10

BOSS LEVEL (2020) Recenzija Filma

Sedam godina nakon režiranja Stretch (2014) - komedije-drame u produkciji Jasona Bluma, koja uključuje...

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma

Adaptirano iz knjige pod naslovom Chasing the Scream: First and Last Days of the...

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU