Friday, April 19, 2024

Skrivena ljubav – Zovi me svojim imenom – Call Me by Your Name 2017 Recenzija

Share

- Advertisement -

Skrivena ljubav 2017
Zovi me svojim imenom
Call Me by Your Name

Žanr: Drama, Romansa
Godina: 2017
Redatelj: Luca Guadagnino
Producent: James Ivory, Andre Aciman
Glavne uloge: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar. Esther Garrel, Victoire Du Bois, Vanda Capriolo, Antonio Rimoldi. Elena Bucci, Marco Sgrosso, Andre Aciman, Peter Spears
Zemlja: Brazil, Francuska, Italija, SAD
Trajanje filma: 02:12:00
Datum izlaska: 22.01.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 19 January 2018 (USA)
B i H 31.01.2018.
Hrvatska 31.01.2018.
Srbija 31.01.2018.

“SKRIVENA LJUBAV” je zavodljiv i senzualan film, zaljubljuje, privlači i potiče senzacije i emocije. To je također djelo s velikom osjetljivošću, što daje pozornost na geste i razmjenu izgleda. Iako nikada ne odbacuje moć riječi, bilo da je pisana ili izgovorena. Argument Ivana Ivoryja, inspiriran knjigom André Aciman, redovito odbacuje očite ili pretjerano eksponirane linije. Istodobno ističući istinitost i razvoj likova, što pomaže u podizanju rada tumača. Timothée Chalamet i Armie Hammer reagiraju izvrsno kada imaju izvanrednu hemiju. Koja favorizuje i autentičnost koja okružuje osjećaje koji prolaze između likova koje tumače i epizoda koje provode na sjeveru Italije.

Roman s ova dva karaktera održava se 1983. godine. Što je istaknuto ne samo garderobom i nekim scenarijima, već i veličanstvenim zvučnim zapisom. Ovaj dijalekat je učinkovit s epizodama koje se odvijaju tijekom cijele parcele. Pridonosi pružanju relevantnih informacija i pogoršava određene dijelove koji su osjetljivi emocijama. Muzika se pojavljuje kao relevantni dio pripovijesti. Ako pjesma “Love My Way” ukrašava nekoliko privlačnih i oslobađajućih plesnih trenutaka, već “Mistery of Love”, je namjerno napisana za film. Dodaje se romantičnoj atmosferi putovanja i odražava osjećaje dvojice protagonista. Rečeno je da romantizam i želja još uvijek pogoršavaju obilježja teritorija na kojem se zemljište razvija, prostor koji se nalazi u sjevernoj Italiji, čije mjesto nikada ne znamo sigurno, gotovo kao da se nalazimo u mjestu koje ima toliko opipljivog kao da je došao izravno iz sna.

Sjajna fotografija Sayombhu Mukdeeproma sposobna je uhvatiti toplinu koja putuje kroz prizore, osim što ističe specifičnosti zelenih, gotovo idiličnih teritorija koje okružuju likove, dok uživaju u ljetu u kojem se puno dešava , da kažu Elio (Timothée Chalamet) i Oliver (Armie Hammer – Mine 2016, Nocturnal Animals 2016). Chalamet prenosi sumnje, strahove, želje i tjeskobe koje prolaze kroz njegov lik, sedamnaestogodišnjak koji živi sa svojim roditeljima (Michael Stuhlbarg – Arrival 2016 i Amira Casar) u vili u sjevernoj Italiji. Mladićev otac je poznati profesor arheologije, koji prima Olivera (Armie Hammer) kao svog privremenog pomoćnika. Hammer igra Olivera, američkog studenta koji će provesti šest tjedana u kući za odmor arheologa, naročito u sobi pored Elija, na obrazovanoj, naizgled privučenoj i ljubaznoj osobnosti.

Postepeno, Elio i Oliver, dvojica mladića jevrejskog porijekla, počinju oblikovati odnos bliskosti. Izražavaju osjećanja koja žele da sadrže, nakon što je prvi pokazao nepovjerenje u druge. Kao što je već istaknuto, atmosfera doprinosi žaru osjećaja, a toplina koja okružuje scenarije favorizira upotrebu male odjeće i prikrivanja emocija. Redatelj Luca Guadagnino još jednom dokazuje kako zna snimiti tijela s ogromnim sjajom (kao u ” A Bigger Splash “). Ova pozornost na tijela je izložena u početnim kreditima, kada nam je redatelj pustio niz grčkih ili rimskih kipova koji se odnose ne samo na studijeo Elijeva oca, već i na fizionomiju svojih protagonista, to su antikne skulpture koje se redovito kupaju na suncu i sadrže u sebi niz misterija koje treba dešifrirati.

Hammer i Chalamet nas upućuju na osjećaj da promatramo rođenje nečeg posebnog, iskrenog i istinskog, počevši od nejasnih demonstracija osjećaja, sve dok se ne razvije u nešto više emocionalno, fizički i tjelesno. U jednom trenutku u “SKRIVENA LJUBAV”, nalazimo da Oliver stavlja ruku na Elijeva ruku dok drži cigaretu. Ravnoteža s detaljima omogućuje naglašavanje delikatnosti ove situacije, dok dim koji dolazi od cigarete pogoršava fugativnost odnosa. Kaže se da je ovo jedan od nekoliko trenutaka u kojem objašnjava brigu koju Guadagnino daje gesti, što je poznato u nekoliko epizoda filma. Pratite priliku kada ruka dodiruje ramena i izaziva obilje osjećanja ili kada se stopala dvaju karaktera susreću i pogoršavaju intimnost između para. Redatelj je izvrstan u stvaranju atmosfere zavođenja, dopuštajući dvojici protagonista da objasne ono što osjećaju, uvijek uz nekoliko doza miješane lirike.

Skrivena ljubav koja mnogo toga kaže

Chalamet nas tjera da vjerujemo u otkrića koje njegov lik čini u smislu osjećaja. Po svom ukusu za muzikom i blizinom njegovih roditelja, ali i s entuzijazmom koji Elio dokazuje kada je sam s Olivernim. Hammer stavlja mješavinu sigurnosti i nesigurnosti Oliveru, visokom, kulturnom pojedincu. Koji je u stanju izazvati pozornost onih oko sebe i ne može odbiti plesni korak. Ako je Ralph Fiennes iznenadio svojim neobičnim plesom u “A Bigger Splash”, valja napomenuti da Hammer nije daleko iza u “Call Me by Your Name”, dok je interpretator pokazao ogromnu energiju svog karaktera u takvim situacijama. S druge strane, Elio je više suzdržan, s ukusom sviranja klavira i književnosti da bude poznat, bilo kada prepisuje pjesme, ili na svojim policama s knjigama i kasetama.

Tokom filma prisiljeni smo slijediti rođenje odnosa koji se formira između protagonista. Kao i njihove sumnje i zabrinutosti, njihovu ekstremnu sreću i tugu. Budući da smo bačeni u unutrašnjost ovog sjajnog prostora gdje je gotovo svi dobro odijevaju. Ako Elio ima Lacosteove majice i majicu Talking Heads, jedan od njegovih najzanimljivijih odjevnih predmeta. Budući da Oliver redovito nosi majicu, uključujući i Ralph Lauren,  oba od njih su vrlo jasni, kao i osjećanja koja međusobno njeguju. Naslov “SKRIVENA LJUBAV” odnosi se na govor koji razmjenjuju ova dva protagonista. Dvoje mladih ljudi koji se zaljube i čine da se zaljubimo u ovaj senzualan i delikatan rad.

Ocjena Filma: 4/5
IMDB Ocjena Filma: IMDb
Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave