Thursday, June 13, 2024

The Brothers Grimsby – (Ne)Profesionalac 2016 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

(Ne)Profesionalac (2016)
The Brothers Grimsby

Žanr: Komedija
Godina 2016
Redatelj: Louis Leterrier, Sacha Baron Cohen
Glavne uloge: Sacha Baron Cohen , Isla Fisher, Annabelle Wallis
Trajanje filma : 01:22:00
Datum izlaska : 3. Ožujak 2016.Nakon što su se rastali u djetinjstvu, braća Nobby i Sebastian, nakon 23 godine putevi im se ponovo ukrštaju, iako je jedan od njih tajni agent, a drugi potpuna budala.

Jedna dugoočekivana, akcijska, britansko-američka komedija, koja je interes prikupljala na osnovu navodnih šokantnih momenata u filmu, ali i brdo lude zabave, konačno je dodana na moju listu odgledanih filmova ikada. Mislim, nemam tu listu, ali da je imam, film bi bio tu.

Radnja film djeluje onako kao pomalo emotivna, pomalo poznata, ali sasvim sigurno, nimalo dosadna. Kada se dva voljena brata rastanu u djetinjstvu, pa ih ponovo sudbina veže godinama nakon, nije nam špansko selo, no karijere su im potpuno drugačije jer je jedan špijun, a drugi je ludi, možda i blago retardirani, fudbalski fanatik. Ono što je predvidljivo i poznato je to što će ovaj ludi pridružiti ovome drugome, a ono što je naizgled emotivno i, hajmo reći dirljivo je to što su braća, pa to retrospektivno pričanje gdje ne možemo propustiti način na koji su se rastali pa nas to malo možda i umno prikuje uz film, ali kada slupate sva jaja ovog filma u jednu zdjelu, dobit ćete nešto, ne samo neočekivano i šokantno, nego nimalo umjereno i neukusno. Baš sam se neki dan podsjetio biografije glavnog glumca, Sache Barona i shvatio sam koliki je on car. To sam shvatio gledajući Borata, a još od ranije, kada sam odgledao njegovog ‘Diktatora’, nismo mogli opovrgnuti njegov humor i to što nas zna zaista nasmijati. I sada pričam samo o njegovom opusu filmova koji imaju veze sa komedijom. On se i proslavio improvizirajući, kreirajući novu dimenziju komedije sa svojim alter egom ”Ali G”, kojeg sa ja još sjećam iz djetinjstva. Eh, nakon vrlo uspješnog, za Oskara nominiranog Borata, dolazi nešto što je malo prekoračilo granice, malo nasmijalo, ali relativno neuspješno prošlo – austrijski gej ”Bruno”. Mogu povezati paralele baš između ta dva filma; dakle Brune i ovoga, jer oba prevazilaze granice ukusa, ali ovaj odlazi korak dalje, odnoseći sa sobom smisao za logiku, zdrav razum i stilsku ljepotu. I pored toga, film me uspio nasmijati i zabaviti, ali ipak mislim da je u velikoj količini pretjerao i da neće naći svoju publiku tako lako. Sacha je dobar, al na njemu se osjeti ono što ne možemo prkositi evoluciji i što moramo nepovratno stariti. Mark Strong mi je oduvijek bio drag glumac i on kad radi posao, radi ga do kraja. Ostatak ekipe, odlična Wilson i Cruz, te male uloge Gabourey Sidibe i Barkhada Abdija, odlično našle svoje mjesto pod nebom u ovom filmu. Iako sam očekivao više, moram priznati da nisam oduševljen koliko me početak zanio i da se nered, brzina i previše adrenalina odrazilo na krajnji utisak.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,6/10 a na Tomatoesima malih 37%. Širom svijeta je zaradio više od 25 miliona dolara. Vidimo da se nije nešto naročito proslavio. Louis Leterrier je reditelj filma koji iza sebe ima naslove tipa ”Vjerni Danny”, ”Transporte 1%2”, ”Now you see me” itd.

To što je ekscentričan i što je otišao korak naprijed, donijelo je više smijeha ali i osude i gađenja, tako da je to bio jedan rizičan potez, jedan mač s dvije oštrice, s čim je ograničio publiku na svoju i onu koji bi ga gađali paradajzom ili jajima da su to ponijeli u kino. Ja sam ni tam’, ni ‘vam.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave