Sunday, March 7, 2021

The DUFF – Kako postati popularna 2015 Recenzija Filma

Kako postati popularna (2015)
The DUFF

Žanr: Komedija
Godina 2015
Redatelj: Ari Sandel
Glavne uloge: Mae Whitman, Robbie Amell, Bella Thorne
Trajanje filma : 01:41:00
Datum izlaska :  12. Ožujak 2015..

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon što srednjoškolka Bianca sazna da je ona DUFF među svojim prijateljicama, što znači ‘Dežurna ružna debea prijateljica’, ona će uraditi sve da promjeni nadimak koji joj pripada.

Nisam ga ni planirao pogledati jer je plasirao, ni po čemu posebne postere i trejlere, no po izlasku je dobio solidne kritike i sinoć kada sam došao umoran sa puta, gledalo mi se nešto lagano, nešto za razbibrigu.

Radnja filma se vrti oko mlade Biance koja ne želi ići na maturu, oblači se drugačije od svojih prijateljica i živi u nekom svom svijetu, sve dok joj istina ne bude sasuta u lice kada joj njen dugogodišnji prijatelj i komšija kaže da je ona zapravo DUFF, odnosno dežurna ružna debela prijateljica, preko koje muškarci kominiciraju sa zgodnim i atraktivnim djevojkama u školi. U želji da to promjeni, sprijateljit će se sa Wesom, momkom sa kojim se igrala kada su bili djeca, a koji je sada ženskaroš i popularan u školi samo kako bi je on izvukao iz problema u koje, kao DUFF, stalno upada. Pomalo poznata formula, skoro sve već viđeno, ali sada unikatnijim imenom kao ‘The DUFF”. Početak sasvim solidan, dopušta vam da se uživite u film, ali ubrzo shvatate da gledate već milion puta obrađenu priču koja podsjeća na mješavinu ‘Easy A’ i ‘Mean Girl’, samo što je ovo daleko manje smiješnije i daleko više iritantnije, svakako zbog svojih glumaca. Da, većina njih ima iritantnu ili hladnu pojavu, pa me čudila pojava glumaca poput Allison Janney i Ken Jeong, poznati kao odlični komičari kada igraju prave uloge, stoga zbog ovakvog kastinga ne očekujte pretjerano humoristične trenutke i dijaloge, nego polu-zanimljivu priču koja je svejedno predvidljiva i puna klišea koji izgleda nikako ne znaju zaobići ovakav tip komedije. Nisam siguran na što su kritičari pali, ali manjak originalnosti i sva ta prosječnost filma ne čini ga izuzetnim, logično, pa ni preporučljivim, tako da ću se držati onoga, ako ga želite pogledati, svakako možete, a ako ne želite, ništa ne gubite.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,8/10 a na Tomatoesima zavidnih 71%. Ari Sandel je reditelj filma, oskarovac, koji je ranije snimao seriju ‘Aim High’ ali ovo mu je filmski debi. Na 8,5 miliona dolara koliko je iznosio budžet, film je zaradiš više od 33 miliona u Americi.

”The DUFF” ne nosi nikakva obilježja nove generacij, osim njih par nimalo komičnih niti sentimentalnih i čak štaviše, obrađuje momente i situacije iz ranijih perioda tudeći se da ostavi pečat u 2015oj godini kao kvalitetna i unikatna tinejdžerska komedija sa toplom poukom. Nigdje veze, ali hajd.

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU