Saturday, June 15, 2024

The Human Centipede III (Final Sequence) (2015) Recenzija

Share

- Advertisement -

The Human Centipede III (Final Sequence) (2015)

Žanr : Komedija, Horor
Godina 2015
Redatelj: Tom Six
Glavne uloge: Eric Roberts, Tommy ‘Tiny’ Lister, Robert LaSardo
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska :  18 June 2015 (Taiwan)Insipirisan istoimenim filmovima, upravnik ozloglašenog zatvora želi smanjiti troškove tako što će od pet stotina zatvorenika kreirati ljudsku stonogu.

Kada je prvi dio izašao, svi su bili zgroženi, svrstavali su film u onu grupu najodvratnijih i najgadnijih filmova ikada sa dosta bolesnom idejom, ali, ruku na srce, film je uspio i da zgrozi i da prestravi publiku nudeći nešto vanserijsko. To je reditelju dalo vjetar u leđa da snimi i nastavak koji je izgledao vizionarski solidno, pomalo u retro stilu, ali nije dostigao slavu prvog dijela zbog toga što je više smorio i što je bio iritantan, a ne napet i strašan. Tri godine nakon drugog dijela, dolazi zadnji nastavak, bar se tako nadamo, jer je reditelju očigledno neko isuviše davao vjetar u leđa.

Radnja filma se vrti oko upravitelja ozloglašenog i nasilnog zatvora i njegovog debelog malog potrčka koji traže sve načine da reduciraju troškove a samim time i da ostanu na svojim pozicijama. Okej, solidna premisa, ali ono što je realizirano na ekranu totalno je degutantno, bez imalo umjetničke ljepote, u svakom smislu bolesno i, da stvar bude još gora, nije strašno niti u jednom trenutku. Nisam vjerni fan ove franšize ali iz radoznalosti i zbog toga što sam pogledao prva dva, htio sam vidjeti šta će ponuditi ‘final sequence’, koja zapravo ništa dobro nije ponudila. Za kraj ‘Ljudske stonoge’, Tom Six, reditelj filma, potrudio se angažirati porno zvijezdu, mnogo poznatu Bree Olson, i nekada slavnog i traženog glumca Erica Robertsa, kako bi to upakovao u proizvod koji bi se mogao prodavati, ali ako ste ikako bili pozitivno zaprepašteni idejom prvog filma i blago pozitivno zaprepašteni činjenicom da drugi dio dodaje još više ulja na vatru, onda nipošto ne biste trebali prići ovom nastavku ove bolesne i izopačene franšize. Priča je puna nekih rupa, a kol’ko se izgleda amaterski osmišljeno, dokazuje i to da imte osjećaj da je sve snimljeno u nekom studiju, a kod glume i nastupa samo ću dodati da su čak i tu pretjerali, pa – ili su preglumili svoj lik poput glumca Lasera, ili su bili užasni u svom performansu, kao većina sporednih glumaca. Ako nikada niste vidjeli kako izgledaju isčupani testisi ili kako je to kada nekog siluju u stomak, odnosno u rupu kod bubrega(da, zvuči morbidno), a želite vidjeti(a ako želite vidjeti, posavjetujte se sa nekim stručnjakom za svaki slučaj), onda bi ovaj film bio prava solucija za vas. Za sve ostalo, definitivno je promašaj.

Ocjena na IMDb.com mu je 3,3/10 a na Tomatoesima malih 7%. Tom Six je reditelj filma kojeg sam pomenuo gore a iza sebe ima još manje poznate filmove poput ‘Gay’, ‘Honeyz’ itd. Film je u Americi zaradio malih 5 hiljada dolara i to je to.

U želji da za kraj svoje ”umjetničko-morbidne” ekspresije na filmu još jednom šokira i ostavi snažan utisak i pečat, reditelj je snimio djelo za koje rijetko ko zna da je uopšte izašlo, a zašto? Pa poveden slavom i novcem, vjerovatno, pretjerao je, negativno šokirao i mali broj gledatelja i izazvao sumnje kod nas u njegov zdrav razum. Jednom si vezao ljude i natjerao ih da jedu izmet od druge osobe – jednom! Nikad više neće biti tako zanimljivo.

Ocjena:1/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave