Friday, July 19, 2024

Top Five – Top 5 (2014) Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Top Five (2014)

Žanr Komedija, drama, Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Chris Rock
Glavne uloge:   Chris Rock, Rosario Dawson, Gabrielle Union
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska :    12 December 2014 (USA)Nekadašnji uspješni komičar pokušava povratiti staru slavu glumeći ozbiljne uloge a istovremeno i brak sa tv-reality zvijezdom.

Komedija dobrih i horora strašnih da ispoštuju publiku je nešto čega smo danas itekako u nedostatku. Činjenica je da film uspio da prikupi simpatije kritike, pa je mene još više i zaintrigirao. Otkud to?

Radnja se vrti oko Chrisa Rocka, odnosno njegovo lika koji je stekao svjetsku slavu i popularnost glumeći u glupavim ali smiješnim filmovima. Nakon što odluči da počne sa ozbiljnim filmovima, koji se bave ratom ili pravima crnaca, njegova karijera postaje upitna. Usput je na kocki i njegov brak sa zvijezdom reality showa. Jedino što je on radio, a što je za mene bilo donekle dopadljivo, vjerovatno zato što se nije pojavljivao u tome je ‘Svi mrze Chrisa’, dakle serija bazirana na njegovom životu. Vjerujem u njegovu komičnu stranu ali i njegovu dopadljivu stranu i u njegovu pojavu kojom se može svidjeti publici. Ovaj je njegovo isuviše egocentrično ostvaranje gdje ga nismo mogli izbjeći nikako, ali ne samo da je to problem kod ovog filma, nego manjak zanimljivih stvari, manjak humoristične akcije i slaba i predvidljiva priča koja neće osigurati ni dosta zabave ni smijeha za oni koji traže pravu komediju. Jedino što kod filma kao pozitivne stvari mogu izdvojiti su nastupi Kevina Harta i Tracy Morgana(doduše njega u debljem izdanju) i kameo pojava Jerry Seinfelda. Oni su jedini i zaslužni za komičnu stranu filma, mislim, nije da će vas oni nasmijati do suza ali njihova pojava sama po sebi izaziva reakcije nalik tome, tako da donekle ćete filmu oprostiti za nemogućnost držanja vaše pažnje i progledati kroz prste kada shvatite da mu je kasting i više nego solidan. U suštini, mislim da bez obzira na simpatije kod kritičara, neće pobrati vaše jer poznajem mentalit svojih čitaoca i činjenicu da će za njih ‘Top Five’ biti nešto što definitivno ne moraju pogledati.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 6,7/10 a na Tomatoesima još jačih 88%. Da, o tome sam vam i pričao. Film je i napisao i režirao Rock i ovo mu je treći rediteljski uradak i mnogi smatraju kao najuspješnijim jer sa prethodna dva ‘Odjednom presjednik’ i ‘I Think I Love My Wife’ nije izazvao ovakvu pažnju i pobrao ovoliko simpatija. Film je širom svijeta zaradio sićušnih 25 miliona dolara.

Meni je još uvijek nejasno šta to fim ima u sebi da ga nazivaju ‘smiješnim, pametnim i šarmantnim’, ali ne bih dalje istraživao, meni je bilo dovoljno sat i po i par minuta gore da shvatim da sam to prokockao zarad nečeg što je moglo ispasti puno bolje i daleko smiješnije.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave