Sunday, June 16, 2024

Unfinished Business 2015 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Unfinished Business (2015)
Unfinished Business

Žanr: Komedija
Godina 2015
Redatelj: Ken Scott
Glavne uloge: Dave Franco, Sienna Miller, James Marsden
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska :   6. Ožujak 2015Kada jedan sasvim običan radnik krene na poslovni put kako bi osnovao sam svoju firmu sa svoja dva uposlenika, desit ću me se neke zamislive i – nezamislive stvari.

U najavi je izgledao kao jedan od filmova koji će možda vratiti karijeru komičara Vincea Vaugha ponovo na pravu putanju, dodatno proslaviti brata Jamesa Franca i ponovo učiniti Tom Wilkinsona smiješnim. S obzirom da je dočekan na nož kao jedan od propalih slučaja ove godine, nisam mogao a da ne odolim znatiželji a i činjenica je da je publika oko filma bila relativno podijeljena. Ili im se svidio ovaj neobičan pristup humoru ili su smatrali da je i film sam po sebi jedan ‘nedovršen posao’.

Radnja filma se vrti oko srednjovječnog oca Dan-a, koji je poprilično zauzet i rijetko viđa svoju djecu, pa napušta kompaniju u kojoj je radio jer mu se plata snizila za 5% i odluči osnovati sam svoju tvrtku. U tome mu se pridružuju najmlađi član ekipe, smotani i ispodprosječno inteligentni Mike kojeg igra Franco i najstariji član ekipe koji se samo želi razvesti od svoje žene, Timothy kojeg igra Tim. Kako bi sklopili dogovor i rukovali se, moraju otuputovati u Njemačku. S obzirom da je u pitanju američki film, nije mogao a da ne prođe bez par šala na račun nijemaca, ali okej, one i mogu proći i poprilinčo su duhovite, no većinski filma dio se zasniva na lascivnim šalama, ne nekim pokušajima da se napravi nešto smiješno sa scenama sa drogom i sličnim supstancama i na vulgarnostima i ismijavanju, a što je najgore, jedna od tema kojom se film bavi je upravo to, ismijavanje i zlostavljanje u školi i ranoj mladosti. Najpozitivnija i najkomičnija karika u filmu definitivno i jeste sam Dave Franco koji je još jednom dokazao da će postati neovisan svog prezimena te da će stvoriti karijeru humorističnog glumca kojeg nekad možda zapadne i ozbiljna i kompleksna uloga. Uglavnom, ‘Unfinished Buisness’ nije ništa više od dosta praznog hoda što podrazumijeva da se mnogo toga dešava a ništa konkretno se ne desi te da jeste tip filma kojeg ćemo uzbrzo zaboraviti jer, ruku na srce, svim silama se trudio da ponudi nešto originalno ali mu to nije pošlo za rukom. Poprilično prazan, nejasan i sa nerazvijenom pričom, ovaj film nije najgori ali teško da će ostaviti neki snažan utisak na vas poslije gledanja.

Ocjena na IMDb.com mu je sitnih 5,2/10 a na Tomatoesima malih 11%. Reditelj filma je Ken Scott, poznat po ‘Starbuck’u, američkoj verziji istog filma koja je bila pravo solidna dramedija ‘Delivery Man’ i po krimi komediji ‘Les Doigtss croches’. Film je koštao 35 miliona dolara a zaradio malo više od 13 miliona što je deficit i to samo takav.

Par smiješnih dosjetki na račun njemačkog jezika i zanimljiv i duhovit performans Dave Franca je nešto što proilazi iz ovog filma kao pozitivna stvar. A ako su kod nekog filma to samo dvije stvari, onda je to manje dobar film, zar ne?

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave