Thursday, May 19, 2022
HomeBiographyJa, Tonya - I, Tonya 2017 Recenzija Filma

Ja, Tonya – I, Tonya 2017 Recenzija Filma

-

Ja, Tonya (2017)
I, Tonya

Žanr: Biografski, Drama, Komedija, Sportski
Godina 2017
Redatelj:  Craig Gillespie
Producent: Steven Rogers
Glavne uloge: Margot Robbie, Bobby Cannavale, Sebastian Stan, Mckenna Grace, Allison Janney. Julianne Nicholson, Bojana Novakovic, Caitlin Carver, Joey Thurmond. Catherine Dyer, Evan George Vourazeris, Joshua Mikel, Paul Walter Hauser, Heather Williams, Jason Davis
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:00:00
Datum izlaska: 08.09.2017 (svjetska premijera)
U kinima od: 19 January 2018 (USA)
B i H 17.01.2018.
Hrvatska 17.01.2018.
Srbija 17.01.2018.

 

Nikad nisam čuo za Tonyu Harding (u mojoj obrani, rođen sam 1994. nakon što se sva drama dogodila) i nije me bilo briga o liku koji se kliže na ledu, a ipak sam bio prilično uzbuđen, film Tonya i ja imali smo dosta velika očekivanja, očekivanja o kojima film nije živio. Prešao ih je.

Kao što sam rekao, film pripovijeda priču o američkoj klizačici Tonyi Harding (Margot Robbie), prvom Amerikancu koji je završio trostruku osovinu u natjecanju (očito, to je ogroman posao u klizanju na ledu), usredotočujući se na ključne trenutke u njoj (Allison Janney) njenog muža (Sebastian Stan- Logan Lucky 2017 ,The Martian 2015) i zloglasnog napada na kolege Olimpijskog takmičara Nancy Kerrigan (Caitlin Carver).

Dio priče nije ništa novo. Uostalom, to je tipična priča o nekome ko je stajao sa svojim snom i borio se protiv šansi da postane neko na svom polju. Ali to je lako jedna od najinteresantnijih i zanimljivih priča koje su nedavno dovedene na ekran, a ono što je tako dobro za mene je način na koji se pripovijeda priča.

Režiser Craig Gillespie pričao je o Tonyji Hardingu kroz niz intervjua, dokumentarnog stila, s likovima koji govore direktno na kameru i insistiraju na tome da je njihova verzija priče tačna. Povremeno, Gillespie koristi podijeljeni ekran kako bi naglasio koliko je tanak koncept činjenica..

Još jedna stvar koja se razlikuje od vašeg tipičnog biopija je taj što film često razbija četvrti zid, s likovima koji izravno govore publici, posebno u scenama nasilja u porodici. Nekome se to nije dopalo, rekli su da zlostavljanje izgleda kao dobra stvar i da je to upotrijebljeno da nasmije (ovo je nekako tačno). Po mom mišljenju, to je omogućilo dublje proučavanje Hardingovog karaktera. Bila je tako navikla na to nasilje da gotovo nije osjetila ništa. Pošto je razgovarala s nama u tim scenama, mislim da je to ono što me uistinu učinilo da razumijem njezino mentalno stanje.

Također sam cijenio činjenicu da nema ni jednog lika koji izgleda dobro od ovoga. Naravno, vrlo je vjerojatno da ćete biti suosjećajni prema Tonyi (bio sam), nakon svega, pretrpjela je fizičko i psihičko zlostavljanje prvo od majke, a potom i od muža, ali ona nije potpuno nevina kad je u pitanju Nancy Kerrigan incident.

Ja, Tonya – I, Tonya  nevjerojatna priča

Što se tiče performansa, oni su nevjerojatni. Margot Robbie u potpunosti nestaje u ulozi Tonye Harding, dajući performanse koje su smiješne, dramatične, emocionalne i fizičke (upravo sam pročitao koliko je teško radila kako bi naučila korake za klizanje na ledu i zaista me impresionirala). Allison Janney je izvrsna kao Hardingova nasilna, uvredljiva majka koja ne čini ništa osim što je spusti. Njezin je lik ipak bio tanak. Sebastian Stan također daje sjajnu izvedbu kao Jeff, Hardingov suprug: nekako uspijeva da dobijete suosjećanje prema njegovom odvratnom sposobnom karakteru. Također je sjajan Paul Walter Hauser koji igra Shawn, jedan od Jeffovog prijatelja, tako da prirodno ne izgleda kao da glumi, a Bobby Cannavale (Jumanji 2017, Ferdinand 2017) uspijeva da sija čak i u svojoj maloj ulozi reportera.

I zvučni zapis je jednostavno fantastičan.. Jednostavno jedan od najboljih u godini i moj omiljeni.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

 

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts