Sunday, July 21, 2024

Prijelomni čas – Najmračniji čas – Darkest Hour 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Prijelomni čas 2017
Najmračniji čas 2017
Darkest Hour 2017

Žanr: Biografski, Drama, Historiski
Godina: 2017
Redatelj: Joe Wright
Producent: Anthony McCarten
Glavne uloge: Lily James, Gary Oldman, Ben Mendelsohn, Stephen Dillane, Kristin Scott Thomas. Charley Palmer Rothwell, Ronald Pickup, Philip Martin Brown. Richard Lumsden, Hannah Steele, Nicholas Jones, Brian Pettifer, Beatrice Stein, Hilton McRae, Jordan Waller
Zemlja: Engleska
Trajanje filma: 02:05:00
Datum izlaska: 01.09.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 22 December 2017
B i H 11.01.2018.
Hrvatska 18.01.2018.
Srbija 11.01.2018.

 

DARKEST HOUR zvijezde Gary Oldman (The Hitman’s Bodyguard 2017, The Space Between 2017) u snažnoj izvedbi kao legendarni britanski premijer Winston Churchill u ranim tjednima njegove karijere kao premijera. Njegovo imenovanje dolazi s prijetnjom opasnosti koje je Britanskom svijetu izložio nacistički režim koji sve više i više napreduje kroz Europu.

Film započinje Churchillovim imenovanjem kao premijerom i usredotočuje se na prvih nekoliko dana i tjedana ovoga. Oldmanov uspjeh kao Churchill je veličanstven, a vrhunac filma su Churchillovi slavni govori i adrese javnosti ili parlamenta. Istinski zavjet Oldmanovom talentu je način na koji njegove rekreacije tih gromoglasnih riječi ostavljaju publiku osjećaj trijumfalne tjeskobe nad dolaskom rata. Vjerojatno nije za razliku od učinka koji je Churchill imao na ljude kad god je progovorio.

U središtu ovog filma očito je Winston Churchill s Oldmanom koji vodi vodstvo u svakoj sceni u kojoj je, što je gotovo svaka scena u filmu. To ima nesretnu nuspojavu ostavljanja većine ostatka glumaca uz put, uz iznimku Lily Jamesa(Baby Driver 2017) Churchillove tajnice Elizabete Layton. Ona je s njim od početka filma i stoji uz njegovu stranu do kraja kao snažno simpatičan prikaz zajedničkog britanskog građanina.

Ben Mendelsohn (Rogue One: A Star Wars Story 2016) zvijezda kao kralj George VI koji je na početku filma vrlo oprezan s Churchill, ali koji poštuje i ovisi o njemu. Odnos između ta dva čovjeka jedan je od aspekta ovog filma koji je trebao potrošiti više vremena, jer Mendelsohn i Oldman imaju moćnu hemiju. Jedini drugi glavni lik koji vrijedi zapamtiti bio bi Churchillova supruga Clementine koju glumi Kristin Scott Thomas. Ona obavlja tu ulogu s milošću i pameću s kojom bi se trebala pohvaliti. Clementine smiruje Winstonove strahove, pohvaljuje njegov uspjeh.. Njihova dinamika je divna, ali na žalost ima isti problem kao i Churchillova dinamika s kraljem u tome što jednostavno ne postoji
dovoljno vremena provedenog zajedno njih dvoje.

Prikazuju se i razni drugi suvremenici Churchilla, poput Neville Chamberlaina kojeg igraju Ronald Pickup i Edward Wood, koju glumi Stephan Dillane. Ova dva prvenstveno služe pokušaju potkopavanja Churchillovog programa kao premijera, ali većinu vremena jednostavno ga smetaju dok pokušava suzbiti nacistički napredak. To nisu osobito zanimljivi ili pohvalni performansi, ali oni obavljaju posao. Kinematografija DARKEST HOUR jedna je od najviših točaka filma. Uistinu su lijepe snimke, a posebno je osvjetljenje gotovo svake scene prepoznatljivo i nezaboravno.

Dva dugo traju od Churchillovog gledišta, dok se vozi po gradu. Zauzeti građani prolaze, svi koji obavljaju bilo kakvu poslovnu djelatnost na dan, a Churchill bez sumnje razmišlja o prijetnji nacista. Još jedna osobito upečatljiva scena je kada Churchill daje svoj prvi radio govor nacionalnoj stanici. Sva svjetla se gase ostaje samo crvena svjetlost koja označava da je emisija uživo. Churchillovo lice isprano u toj crvenoj svjetlosti dok govori, vrlo je moćna slika.

Pohvala za DARKEST HOUR

Konačna pohvala koja se može dati prema DARKEST HOUR je da film ima odličan tempo koji održava. Film počinje u savršenom trenutku s Churchillovim usponom na mjesto premijera i završava u savršenom trenutku s jednim od najslikovitijih govora. Redatelji su znali kada početi i kada završiti te su uspjeli zadržati film zanimljivim na gotovo svakoj točki između. Međutim, Churchillovo zaglavljivanje glave s Chamberlainom i Halifaxom počinje se povlačiti do kraja priče. Osim toga što bi se moglo nazvati otpadom velikih izvedbi Ben Mendelsohn i Kristina Scott Thomasa, jedine su točke filma.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave